שדה התעופה בשארם א-ש'ייח בסיני נראה שומם לחלוטין בשבוע האחרון. פה ושם נכנסו כמה תיירים מרוסיה וישראל. מרביתם נשארו במלונות בשארם וחלק המשיכו לאתרי צלילה בדהב, לנואיבה ולביר סוויר. כבר תקופה ארוכה שהמראה של אחד המקומות הכי ירוקים בעולם מקורונה, שרק רוצה לקבל תיירים מהעולם ללא צורך בבידוד כשמגיעים, הוא עצוב.

"זה עצוב לראות שעשרות תיירים בלבד הגיעו לסיני בשבועות האחרונים", סיפר מנהל באחד המלונות בסיני. "כמעט ולא היו כאן חולים בנגיף ואנחנו מחכים לנופשים, אבל התיירים והישראלים לעצרי בכלל לא באים לפה. אני חושב שהבעיה של התיירים מאירופה היא שהם חושבים שסיני היא חלק ממצרים שנחשבת לאדומה. הם לא עושים את ההפרדה בין סיני למצרים מבחינתם זה מקום אחד ואנחנו משלמים את המחיר הכלכלי".

נואיבה (צילום: Iryna Yanchukovich, shutterstock)
חוף ריק בנואיבה|צילום: Iryna Yanchukovich, shutterstock

ג', ישראלית המתגוררת בסיני מחזקת את הדברים של מנהל בית המלון: "אחת הבעיות הגדולות היא שאין טיסות ישירות מאירופה לשארם כפי שהיה לפני משבר הקורונה. היום להגיע מאירופה לסיני זה עסק יקר יותר ונוח פחות. התיירים מעדיפים לעבור בין מדינות באירופה שזה זול יותר ופחות כאב ראש מאשר לטוס לשארם.

לפני הקורונה הטיסות לשארם היו זולות ורבות יחסית וממגוון יעדים באירופה. מאז הקורונה הכול בוטל. בעיה נוספת היא שבאירופה לא מעודדים כרגע את התושבים לטייל במדינות עולם שלישי או כאלה שנחשבות אדומות כמו מצרים".

המצב הזה נמשך כבר שבעה חודשים. כך, בפסח, חודשי הקיץ, החופש הגדול וחגי תשרי, החופים והחושות נשארו ריקים ומעבר הגבול של ישראל עם סיני סגור ונעול בהוראת משרדי הבריאות והפנים. "מגיעים לפה תיירים בודדים, בעיקר חובבי צלילה או מכורים לסיני. כמו שהדברים נראים, נכון לעכשיו חלק גדול מהעסקים פה לא יוכלו לשרוד את החורף. זה ימיט אסון כלכלי ותיירותי על האי אם התיירות פה לא תתאושש בקרוב".

התור לסיני יוני 2019 (צילום: צילום מסך, פייסבוק)
מעבר הגבול לפני שנה|צילום: צילום מסך, פייסבוק

בשבועות האחרונים, כמה מאות ישראלים שנתקפו געגועים לסיני, טסו לאיסטנבול ומשם לסיני למרות שבחזרה יאלצו לשהות שבועיים בבידוד. "ההחלטה על כך שישראלים שטסים למדינות אדומות כמו מצרים, שסיני היא חלק ממנה, גורמת לישראלים רבים להישאר בבית ולא להגיע לכאן. זה מסובך ומורכב עבורם לעשות סיבוב של שש שעות בטיסה במקום לחצות את הגבול ברגל", טוען גיא שילה, מנהל דף הפייסבוק "אוהבי סיני". "האבסורד הוא שהמדינה סגרה את מעבר הגבול עם סיני כבר לפני כשבעה חודשים, אבל פתחו את נתב"ג ואת המלונות באילת ובכל רחבי הארץ בזמן שסיני ירוקה לגמרי מקורונה וישראל אדומה. השיקולים לא לפתוח את הגבול עם סיני הם פוליטיים, כלכליים ולא מקצועיים ולכן הגשנו עתירה לבג"ץ לפתיחת הגבול. אם צריך נגיש בג"ץ מחדש".

לדבריו, גם אי הגעת התיירים מאירופה לסיני נובעת בין השאר בגלל המחשבה שמצרים היא מדינה אדומה. "התיירים מגיעים בעיקר ממזרח אירופה - מרוסיה, אוקראינה וקצת מישראל. מרבית התיירים מעדיפים להישאר בשארם, שם יש הרבה ריזורטים ומלונות. המצב עגום ועצוב. יש פגיעה קשה מבחינה כלכלית בענף התיירות ובכל שאר הענפים הנלווים אליו. אם התיירים מאירופה לא היו עושים הכללה בין סיני למצרים המצב היה שונה לחלוטין".

סיני ריקה (צילום: ויוי אמבר)
מה שקורה במצרים לא צריך להשפיע על סיני|צילום: ויוי אמבר

בעלי העסקים המקומיים מספרים על כך שממשלת מצרים לא מסייעת למי שנפגע כלכלית מהקורונה. "זה לא כמו בישראל. יש הנחות ועזרה לעסקים מצד הממשלה אבל זה כמו לתת מים ואוכל לאדם מת", סיפר איש עסקים מקומי. "אנחנו לא מקבלים כסף להחזיק בו עובדים ולשלם את שכרם והמצב רע הולך ונהיה גרוע מאוד".

"הממשלה מעודדת אנשים לבוא לסיני, כולל מתן הנחות באשרות שהייה, מיסי נמל ועוד, בחשמל, בארנונה, בשכירות ובמתן הלוואות לעסקים, אבל אין תכנית ארוכת תווך או מתווה יציאה מהמשבר", הסבירה ג'. "אין מענקים ותשלומי דמי אבטלה לעובדים רק הנחות בתשלומים. התזרים הכספי נגמר, עונת הקיץ הגרועה בתולדות האי הסתיימה. אני כבר מתחילה לשמוע על עסקים שמוצאים למכירה ואחרים שנסגרו".