בית המשפט העליון בארה״ב ביטל שלשום (שישי) את הפסיקה "רו נגד וייד" מ-1973 שהתירה הפלות – ופתח את הדלת בפני מדינות לאסור או להגביל את יכולתן של נשים הרות לבצע הפלות. עיקרי המשמעויות של ההחלטה הדרמטית.

3 נקודות על המשמעויות של ההחלטה

1. שוב הנשים המוחלשות ישלמו את המחיר. מי שיש לה אמצעים ומתגוררת באחת מ-13 המדינות שיאסרו הפלות באופן מיידי, או 26 אחרות שבהן יגבילו את הגישה להפלות – תוכל לטוס ולנסוע למדינה אחרת שמאפשרת את הפעולה.

אך מה בדבר מה שאינה יכולה להרשות לעצמה? רק עלות ההפלה בשלבים המוקדמים עולה כמה מאות דולרים. אז אם צריך בנוסף להגיע למדינה אחרת וללון שם – העלות היא כבר מספר אלפים.

ומה בדבר מי שצריכה להסתיר זאת? או שאין לה סידור לילדים? המענה כרגע הוא תרומות, אך ברור מי יהיו אלה שיפגעו באופן הקשה ביותר. והן כמובן לא יקבלו סיבסוד לטיפול בילדים, ואפילו לא ביטוח בריאות ממלכתי – אך כן יחויבו להמשיך את ההריון ולהתמודד בעצמן עם ההשלכות של הריון לא רצוי, או אם מדובר בבעיה רפואית בעובר. 

2. זה רק מתחיל כאן. שופט בית המשפט העליון של ארה״ב, קלרנס תומאס, כבר כתב שצריך לשקול מחדש פסיקות אחרות – כמו הזכות לנישואין חד מיניים או הגישה לאמצעי מניעה. זכויות שכבר הפכו לבסיסיות ומובנות מאליהן בארצות הברית נמצאות שוב בבחינה, כאילו הזמן הולך לאחור.

האיסורים על ההפלות בחלק מהמדינות כל כך נוקשים – שבחלקן, למשל בטקסס, קל יותר לקנות נשק אוטומטי מאשר לעבור הפלה. עכשיו זה יאסר לחלוטין. העונש בטקסס על הפלה יכול להגיע עד מאסר עולם – דרגת ענישה של רוצחים ואנסים. האירוניה היא שגם אם אישה נאנסה, היא לא תוכל לבצע הפלה.

מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: AP

3. לא לטעות – זה יכול לזלוג גם לישראל. כשתיארתי לפעילות בארגונים לזכויות הפלה בארצות הברית את המצב בארץ, את הוועדה שצריך לעבור ואיך נשים נאלצות לשקר כדי לעבור הפלה הן אמרו לי: ״אבל לפחות אצלכן בסוף כמעט כל מי שתרצה תוכל לעשות הפלה, גם אם המצב מעוות והן צריכות לשקר. אצלנו אין אפילו את זה בחלק מהמדינות״.

אך יש מי שרוצים לשנות את זה. כבר עכשיו אפשר לראות בחלק מהתגובות לפסיקה גורמים שמנסים לשאוב מזה השראה, כפי שראינו בסוגיות פוליטיות ותרבותיות אחרות בארצות הברית. למרות המרחק והשוני הגדול בין העמים, בקבוצות מסוימות יש נסיון ״לייבא״ מלחמות תרבות שלא קשורות אלינו. לפעמים נדמה שהנסיון שלנו להעתיק הכל מאמריקה מביא איתו גם מינים פולשים, סוגיות שלא באמת בוערות בציבור הישראלי. אבל זה מלהיט דיון באמריקה, ינסו להפוך איסור הפלות גם לסוגיה ישראלית.

פעם ארצות הברית הייתה מגדלור מוסרי ודמוקרטי, מעצמה שאליה אומות העולם היו נושאות עיניים, רוצות להידמות לה. אומרים ״אמריקה״ – בעיניים נוצצות כשיש משהו חדשני ומרגש. הניצוץ דעך, הריקבון מורגש ונראה שימי הזוהר כבר לא איתנו. כבר אין מה לשאת עיניים למה שקורה באמריקה – אלא להתבונן, ללמוד ולהיזהר.