טיפול להקפאת גידול סרטני שטחי בשלפוחית השתן בחולה, בוצע בשבוע שעבר בבית החולים רמב"ם. דרך הטיפול החדשנית בוצעה לראשונה במטופל בעשור השישי לחייו. בשיתוף פעולה בין בית החולים רמב"ם לנציגי  חברת Vessi Medical. בכיר בבית החולים: "מקווים שבעתיד המטופל ישוחרר לביתו ביום ההליך".

סרטן שלפוחית השתן הוא סוג הסרטן הנפוץ בקרב גברים מעל גיל 55 והוא הרביעי בשכיחותו בקרב גברים בעולם המערבי. הטיפול המקובל היום לסוג סרטן זה הוא הליך כירורגי של גרידת התאים הסרטניים - הליך שגורם לפגיעה באיכות חיי המטופלים - מתבצע בהרדמה מלאה ובמהלכו מתבצעת גרידה של התאים הסרטניים מדופן השלפוחית וכך חלק מהרקמה הבריאה נפגע ומותיר אותה מצולקת. ההליך עלול לגרום לבצקות, זיהומים ואף דימומים לאחר הטיפול. טיפול גרידה מצריך זמן רב יותר של טיפול בחדר הניתוח, זמן אשפוז ממושך והוא אינו מצליח למנוע את חזרת המחלה בעתיד. בשל כך נדרשים טיפולים חוזרים ונשנים על מנת להתמודד עם הגידולים הללו.

באמצעות שיתוף פעולה בין צוות מחלקת אורולוגיה בהובלת פרופ' גלעד עמיאל וד"ר איזיק הופמן, ונציגי חברת Vessi Medical, בניהולו של אייל כוכבי הם השתמשו בטכנולוגיית ההקפאה, קריותרפיה שבה השתמשו לראשונה ברמב"ם לסרטן כיס השתן. הטכנולוגיה מהווה אמצעי לטיפול בסוגי סרטן כגון ריאות, כליות ועור. מדובר בטכנולוגיה מתקדמת שכעת מנוסה בפעם הראשונה על סרטן שלפוחית השתן ובאמצעותה התאים עוברים הקפאה מהירה, עמוקה במיוחד והפשרה בו-במקום,. הליך שלמעשה מחסל אותם באופן נקודתי ללא גרימת נזק לרקמה הבריאה סביב הגידול.

למנוע סיבוכים ולשפר סיכוי החלמה

הטיפול המתבצע בטשטוש חלקי של המטופל, כאשר השאיפה בעתיד היא לבצע את ההליך במסגרת שירות אמבולטורי ובכך לחסוך זמן חדר ניתוח, להמעיט את הסיבוכים ולקצר את משך הטיפול במחלה. למעשה הכוונה היא שהליך זה יקטין ויצליח למגר את חזרת הגידולים ובכך ישפר את סיכויי ההחלמה.

רעיון הטיפול בתאים סרטניים בכיס השתן וחיסולם נולד לאחר שמייסד החברה אייל כוכבי מצא את עצמו מלווה מכר לגרידה והחליט לנסות למצוא דרך מתקדמת יותר לטיפול בסרטן השכיח. לשם כך הוא הקים את חברת Vessi Medical, ובאמצעותה הוא פיתח את המכשיר המסייע לצוותים המטפלים להתמודד עם גידולים סרטניים בשלפוחית. הכניסה אליה מתבצעת באמצעות קטטר שתן, שבקצהו ישנה מערכת אופטית מתקדמת דרכה הצוות מזהה את הגידול, מכוון את עוצמת הטמפרטורה להקפאה, "צורב" את אזור המטרה הסרטני ללא פגיעה ברקמה הבריאה וללא שהשלפוחית נוקבה או נחתכה.

"אנחנו רואים את הגידול ומטפלים בו בהקפאה והכוונה היא שבעתיד החולה יעבור את הטיפול וישתחרר ממנו עוד באותו היום", מציין ד"ר איזיק הופמן, רופא בכיר במחלקה האורולוגית ומי שהשתתף בניתוח החדשני. פרופ' גלעד עמיאל, מנהל המחלקה האורולוגית ומי שביצע את הניתוח מספר: "מכיוון שאנחנו מרכז מאד גדול המטפל במספר רב של מקרי סרטן כיס שתן, העושה מעל 300 פעולות בשנה, יש לנו פה צוות מולטי דיסיפלינארי, בין אם מדובר בכימותרפיה, ניתוחים רובוטיים של כריתת כיס שתן וגם טכנולוגיות מתקדמות לטיפול בסרטן שלפוחית שתן, חברנו לחברת Vessi Medical שפיתחה את הטכנולוגיה כדי לערוך את הניתוחים הראשוניים בעולם לטיפול בסרטן שכזה. כעת חלה עלינו החובה להוכיח שההקפאה שווה מבחינת הטיפול האונקולוגי עם פחות סיבוכים ותופעות לוואי ובעיקר עם הרבה פחות סבל למטופלים, זה יהיה דבר גדול במיוחד עבור המטופלים שלנו", סיכם.