"איך האש הגיעה לכאן כל כך מהר?": התמונות אפוקליפטיות הגיעו בסוף השבוע האחרון מעיר הנופש בודרום שבטורקיה. תיירים מבוהלים ממהרים לחוף הים וממתינים לסירות חילוץ אחרי שקיבלו הוראה לפנות כמה מלונות באתר הנופש שבים האגאי בעקבות התפשטות שרפות ענק בכפרים, עיירות ושטחים פתוחים. לפחות 6 אנשים נהרגו ולפחות אלפי תיירים פונו מהמקום. הנשיא הטורקי, רג'יפ טייפ ארדואן, ביקר במקום והבטיח לספק פיצויים.

יחידות משמר החופים הובילו את המבצע והרשויות ביקשו מסירות ויאכטות פרטיות לסייע במאמצי הפינוי. בסרטונים שעלו מהשמורה נראה עשן רב ואש עוטפים במהירות גבעה מעל לחוף הים. בטורקיה ספרו כבר לפחות 6 הרוגים מגל השרפות אחרי ששני עובדי יערות נהרגו מהאש.

שריפות ענק בטורקיה (צילום: reuters)
שרפות ענק בעיר הנופש בודרום שבטורקיה|צילום: reuters

מאז יום רביעי נשרפו בטורקיה כמה יערות וכאמור - על פי הדיווח בכותרות הראשיות במדינה, שרפו כמה יישובים, חדרו לכפרים ויעדי תיירות ואילצו רבים להתפנות. סוכנות הידיעות הרוסית ספוטניק מסרה כי יותר ממאה תיירים רוסים פונו מבודרום והועברו למלונות חדשים. בסרטון אחד של השרפה שצולמה מהים, אדם שעזר בפינוי נדהם מהמהירות שהשרפה התקדמה ואמר "זה לא ייאמן, פשוט לא ייאמן. איך האש הזו הגיעה לכאן כל כך מהר, בתוך 5 דקות".

שר החקלאות והיערות, ד"ר בקיר פקדמירלי, אמר אתמול כי 91 מתוך 101 השרפות פרצו על רקע רוחות עזות וחום לוהט. שכונות שנפגעו מהשרפה בחמישה מחוזות הוכרזו כאזורי אסון. הנשיא ארדואן ביקר באזורים שנפגעו, ובחן את הנזקים ממסוק והבטיח לספק פיצויים לנפגעים. "איננו יכולים לעשות דבר מעבר לאחל את רחמיו של אלוהים על החיים שאבדו, אך אנו יכולים להחליף את כל מה שנשרף", אמר.

הנשיא הטורקי הוסיף כי מספר המטוסים שנלחמים בשרפות הוגדל מ-6 ל-13, כולל מטוסים שהובאו מאוקראינה, רוסיה, אזרבייג'ן ואירן. אלפי מטוסים טורקים ועשרות מסוקים ומל"טים סייעו גם הם למאמצי הכיבוי. בנאום שנשא במרמריס במוצאי שבת, אמר ארדואן שאחת השרפות שם החלה כמשחק ילדים.

שרפות היער שכיחות באזורי הים התיכון והים האגאי בטורקיה במהלך חודשי הקיץ היבשים. כשישראל נכנסת לשבוע של גל חום, גם ברחבי דרום אירופה מרגישים גל חום שניזון מאוויר חם מאפריקה ומביא לשרפות ברחבי הים התיכון גם באיטליה וביוון. בכל המדינות האלה - מצפים לימים קשים מאוד עם 42 חום של מעלות שילבה את היובש והשרפות.

מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, גלית כהן, הזהירה אתמול ב"סדר עולמי" כי גם בישראל נמשיך להתמודד עם אתגרים דומים. "תופעות האקלים הקיצוניות ימשיכו וישארו", הודתה כהן. "ישראל כרגע לא ערוכה להתמודדות עם שינויי האקלים".