שינוי האקלים וההתחממות הגלובלית הביאו כבר עתה לתופעות אקולוגיות משמעותיות שאת רובן אנחנו עדיין לא מרגישים ביום-יום אבל מתחת לפני השטח ומתחת לפני הים השינויים האלה כבר מורגשים. אוכלוסיית האלמוגים (בעלי חיים חסרי חוליות) מושפעת מאוד מהטמפרטורות שהולכות ונהיות קיצוניות יותר ובמקומות רבים בעולם היא הולכת ומצטמצמת משמעותית. ההתחממות הגלובלית גורמת לכך שרמת החומציות של מי הים עולה, מה שמהווה סכנה עבור השוניות היפות. כחמישית משוניות האלמוגים ברחבי העולם כבר נפגעו מהמצב. למרות זאת, מתברר שדווקא האלמוגים במפרץ אילת עשויים לחיות שנים רבות יותר ולהסתגל לשינויי האקלים בצורה מעוררת השתאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שינוי האקלים הגלובלי יתבטא בעליית טמפרטורה גלובלית אך גם במזג אוויר קיצוני, גלי חום וקור קיצוני. חלק מהחוקרים חוזים שאזור ים סוף ייכנס בעתיד הקרוב לתהליך התקררות. לכן, חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן ומהמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת ערכו ניסוי שמטרתו לחקור את השפעתם של מים קרים במיוחד על האלמוגים ממפרץ אילת. במאמר שפורסם בכתב העת PEERJ הם הראו כי בחורף שבו המים קרים במעלה אחת בלבד מן הממוצע בשיא החורף מתקיים לחץ פיזיולוגי אליו מגיבים האלמוגים באופן משמעותי יותר מתגובתם של אותם אלמוגים לעלייה בטמפרטורה. תוצאה זו הראתה כי האלמוגים במפרץ אילת חיים בסמוך לסף הטמפרטורה הנמוך.

אלמוגים במפרץ אילת (צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן)
צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן

מחקר חדש של פרופ' מעוז פיין מאוניברסיטת בר-אילן חושף כי האלמוגים העמידים בפני התחממות גלובלית במפרץ אילת, חיים קרוב לסף העמידות בפני טמפרטורות קרות. במחקרים קודמים שנערכו השתמשו החוקרים בניסויים מבוקרים במערכת סימולטור ים סוף כדי לחשוף אלמוגים בשוניות המקומיות לטמפרטורות מי ים גבוהות, כאלו הצפויות להתרחש במאה השנים הבאות. בניסויים מרובים נמצא כי לאלמוגים מאזור זה יש עמידות יוצאת דופן לטמפרטורות גבוהות, שבמקומות אחרים בעולם גורמות להלבנה ותמותה של אלמוגים.

שוניות האלמוגים הן מסביבות החיים העשירות והמגוונות ביותר על פני כדור הארץ. האלמוגים בחלקו הצפוני של ים סוף ובמפרץ אילת התגלו כבעלי סיבולת גבוהה לעליית טמפרטורות מי הים, הנגרמת מההתחממות הגלובלית. מאפיין זה הוביל את החוקרים להגדיר את האזור כמקלט לשוניות אלמוגים מפני שינויי אקלים, כלומר שונית שבה האלמוגים ישרדו זמן רב יותר משוניות אחרות.

אלמוגים במפרץ אילת (צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן)
צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן

התאוששות מרשימה מגל הקור

דוקטורנטית במעבדת פיין, ג'סיקה בולוורת'י וחוקרים נוספים, בדקו סוגי אלמוגים מרובים בשלבים שונים של מחזור חייהם, כולל שלבי הרבייה והפגית, שבדרך כלל רגישים יותר לשינוי סביבתי וכולם הראו סיבולת דומה. "שוב ושוב ראינו את הסיבולת הגבוהה של אלמוגים בשוניות הרדודות באילת והיה לנו חשוב לבדוק את האפשרות שעמידותם יוצאת הדופן של האלמוגים בפני חום הינה על חשבון עמידות לקור. אכן מצאנו שחשיפה למים קרים לפרקים גורמת לתגובה פיזיולוגית הדומה 'להלבנה' - הידועה יותר כתגובה לטמפרטורות מים גבוהות".

אלמוגים במפרץ אילת (צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן)
צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן
אלמוגים זוהרים (צילום: Vojce, shutterstock)
אלמוגים זוהרים|צילום: Vojce, shutterstock

הלבנת אלמוגים, היא תוצאה של אובדן האצות השיתופיות ברקמת האלמוגים המספקות לאלמוגים אנרגיה. ללא הסימביונטים, הסיכוי לתמותת אלמוגים גבוה. הלבנת אלמוגים היא הגורם המוביל לתמותת האלמוגים בעולם כיום. לכן, בעוד שאלמוגי מפרץ אילת יכולים לסבול טמפרטורות גבוהות יחסית, קור עז עלול לגרום להלבנה באוכלוסייה זו.

עם זאת, האלמוגים עליהם הופעל לחץ בניסוי של פרופ' פיין וג'סיקה בלוורת'י לא מתו, והתאוששו ברגע שטמפרטורות המים חזרו למצב נורמלי. אלמוגים מהניסוי נשמרו בטמפרטורות רגילות ואז נחשפו לטמפרטורות גבוהות בקיץ שלאחר מכן. "זו הייתה תגלית חשובה בשבילנו להבין שגם אותם אלמוגים שסבלו מתנאי קור, עדיין לא הלבינו כשנחשפו גם לחורף קר באופן קיצוני ואז לטמפרטורות קיץ קיצוניות. אלו חדשות טובות עבור האלמוגים במפרץ אילת. הסיבולת התרמית הגבוהה לא הולכת לאיבוד בעקבות קור עז", מסבירה פרופ' פיין. "שוניות האלמוגים רגישות מאוד לשינויי טמפרטורה. לכן, זיהוי אלמוגים המגיבים באופן שונה ללחץ תרמי מסייע להבנת מנגנוני ההסתגלות הסביבתית באלמוגים. בנוסף, אנו יכולים למקד את תשומת ליבנו בשימור ולימוד שוניות ייחודיות אלה".