המחסור החריף בעובדים בענף הבנייה יוצר חשש מהתארכות בזמני המסירה של הדירות החדשות מקבלן. רוכשי דירות מדווחים כי קבלנים מהם רכשו דירות אמרו להם להיערך לאיחורים של מספר חודשים במסירה. הקבלנים עצמם מפעילים לחץ על המדינה לפטור אותם מהצורך לפצות את הרוכשים על העיכובים. בענף הנדל"ן מזהירים כי העיכובים צפויים להגביר את לחץ המחירים ולדחוף לעלייה נוספת במחירי הדירות, כולל אלו מיד שנייה. 

עוד ב-N12 נדל"ן:

100 אלף רוכשי דירות לא יודעים מתי יקבלו אותן
מחירי הדירות חזרו לזנק: איך זה יכול להיות?
שוק הנדל"ן התעורר אבל הדירות הישנות בבעיה
האמת נחשפה: לכמה ישראלים יש יותר מ-3 דירות?

"קיבלנו מכתב מכתב מהקבלן שבגלל המלחמה, תתעכב לנו הבנייה בלפחות שלושה חודשים", מספר איתמר אנגל שרכש דירה חדש מקבלן, אבל לפני מספר חודשים נמסר לו כי החל מ-8 באוקטובר העבודה באתר הבנייה הושבתה. "אנחנו בקלות עשויים לשלם עוד אלפי שקלים בגלל שהקבלן לא מוצא פועלים".

הקבלנים מצדם מבקשים מהמדינה שתגן עליהם מהצורך הקבוע בחוק לפצות את הרוכשים על איחור של יותר מחודש במסירת הדירות. במכתב ששלחה התאחדות הקבלנים בוני הארץ בסוף פברואר למשרדי האוצר והשיכון וליועצת המשפטית לממשלה צוין כי "המחסור בעובדים הביא ועוד עתיד להביא (...) לאיחורים משמעותיים הנאמדים במאות ימים במסירת דירות מגורים לרוכשים". לטענת הקבלנים, הנסיבות החריגות של המלחמה והשלכותיה מכניסות לפעולה סעיף בחוק המכר שפוטר אותם מתשלום הפיצויים.

בנוסף, הקבלנים דורשים מהמדינה ליצור ודאות באמצעות חקיקה שיאפשר להם לאחר במסירת הדירות בפרק זמן של עד שבעה חודשים מבלי שיצטרכו לפצות את רוכשי הדירה על כך. לפי מכתב התאחדות הקבלנים, מטרת פתרון זה הוא לפתור את הקבלנים מהצורך להתנהל מול הרוכשים בבית המשפט. לטענת הקבלנים, המדינה טרם התייחסה לבקשה.

"הקבלנים לא דוחים את תאריך המסירה"

אלא שבעוד שהקבלנים טוענים לעיכובים ממושכים, סקירת הכלכלן הראשי באוצר שפורסמה בשבוע שעבר ציינה כי הדבר לא זכה לביטוי בחוזים המכירה החדשים שחתמו הקבלנים בחודש ינואר. "חרף מצוקת כוח האדם בענף בשל היעדרות העובדים הפלסטינים מאז פרוץ המלחמה, לא נצפתה עד עתה התארכות של משך הזמן המקסימלי עד למסירת הדירה בחוזים שנחתמו בחודש ינואר בהשוואה לתקופה ינואר-ספטמבר 2023", כתבו אנשי הכלכלן הראשי.

אתר בנייה (צילום: יוסי זליגר, Flash90)
אתר בנייה (ארכיון)|צילום: יוסי זליגר, Flash90

הסקירה מסתמכת על זמני המסירה שדיווחו הקבלנים לרשות המסים לגבי חוזה המכירה שעליהם חתמו באותו חודש, בלי תלות בשאלה אם מדובר בדירות שכבר החלו בתהליכי בנייה או שנמכרו על הנייר בלבד. לפי סקירת הכלכלן, "יש בממצאים אלו כדי לרמז שחרף מצוקת העובדים בענף, הקבלנים אינם דוחים את תאריך המסירה מעבר לפרק הזמן 'הרגיל' לסיום הבניה וקבלת טופס 4".

פרשנות אחת של סקירת הכלכלן הראשי היא שלמרות טענות הקבלנים, לא צפויים עיכובים מהותיים בזמני מסירת הדירות. פרשנות אחרת היא שהקבלנים פשוט לא מעדכנים את הקונים באיחורים הצפויים לפני החתימה על חוזה.

גורמים בענף הבנייה אומרים כי מאז פרוץ המלחמה הופסקה העבודה בכחצי מאתרי הבנייה. לטענתם, גם באתרי הבנייה שעדיין עובדים היקפי העבודה מצומצמים בהרבה בהשוואה לתקופת השגרה. לדבריהם, סקירת הכלכלן מתייחס לפרויקטים שנמצאים בשלבים המתקדמים של הליך הבנייה בשעה שפרויקטים שעדיין נמצאים בחצי הראשון של הדרך נמצאים בבעיה חמורה.

"המוצר החליפי הופך לאטרקיבי יותר"

הבעיה המתפתחת באתרי הבנייה ודירות הקבלן צפויה להשפיע גם על שוק הדירות מיד שנייה. סקירת הכלכלן הראשי ציינה כי מכירת הדירות מקבלן זינקה בחודש ינואר האחרון ב-46% בהשוואה לחודש דצמבר 2023, בשעה שבשוק היד שנייה נמשך הדשדוש ומכירות דירות אלו ירדו ב-5% בינואר בהשוואה לחודש שקדם לו. אלא שהעיכובים הצפויים בקבלת הדירות מקבלן עשויים לשנות את התמונה.

אוהד דנוס, לשעבר יו
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר אוהד דנוס|צילום: סודות הנדל"ן, קשת 12

"ברור שלהתארכות זמני המסירה של הדירות יש השפעה שלילית ביותר על רוכשי הדירות", אומר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר אוהד דנוס. "הם לא זוכים לשום פיצוי ומאידך הם צריכים לשלם הוצאות נוספות על פתרונות דיור אחרים. זה הופך את המוצר החליפי, שזה דירות יד שנייה, להרבה יותר אטרקטיבי למחפשי דיור חדשים. וזה בתורו עשוי להשפיע על המחירים ולהעלות את מחירי היד שנייה".

איך זה מסתדר עם הרתיעה של אנשים מדירות ישנות ללא ממ"ד?
"חלק ממי שקונים דירות היום אלו אנשים שחייבים לקנות דירה מסיבות כאלו ואחרות, ואחרים אלו משקיעים שמאמינים שבשוך הקרבות שאלת הממ"ד תישכח, וסוגיית המיקום, שהיא הכי רלוונטית בתחום הנדל"ן, תחזור להוביל".

לדברי דנוס, המחסור בעובדים זרים והתארכות זמני הבנייה עשויה להביא לכך שהקבלנים יתחילו לתמחר גם את הדירות החדשות לפי מספר החודשים עד למסירה - דבר שבתורו עשוי לייצר לחץ נוסף להעלאת המחירים גם בפלח שוק זה. לפי מדד מחירי הדירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), גם כך חזרו מחירי הדירות למגמת עלייה וזינקו בכמעט 2% בחודשיים האחרונים.

דנוס מזכיר כי עליית המחירים מושפעת ממספר העסקאות, שעדיין נמוך בהשוואה לזמני שגרה. במציאות כזו, מספר קטן של עסקאות במחיר גבוה מקפיץ את ממוצע המחירים.