משרד השיכון שוקל להקל על הזוכים ב"מחיר למשתכן" למכור את הנכס שרכשו בניגוד לכללי התוכנית, וזאת במקרים שנקלעו למצוקות בריאותיות, משפחתיות או כלכליות - כך נודע לגלובס. כיום אנשים שמעוניינים למכור את הדירות שלא בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו בתקנות, סופגים קנסות של מאות אלפי שקלים. על פי היוזמה, הקנסות אמנם עדין יחולו, אך במקרים מסוימים יצומצמו בעשרות אחוזים.

כחלק מתוכנית מחיר למשתכן נקבע כי לזוכים אסור למכור את הדירות בטרם חלפו חמש שנים מיום קבלת טופס אכלוס ("טופס 4"), או שבע שנים מיום ביצוע ההגרלה שבעקבותיה נרכשה הדירה - הקצר מבין השניים. זאת, כדי למנוע מצב של "גזירת קופון" והסבת ההגרלות בתוכנית לסיוע לרכישת דירה מוזלת למקור של גריפת רווחים. אם בכל זאת מישהו רוצה למכור דירה בטרם חלף המועד המינימלי שנקוב בהחלטה, הוא יחויב בתשלום קנס של 250־450 אלף שקל, תלוי במיקום הדירה בארץ. בכל מקרה לא ניתן למכור את הדירה ללא קבלת אישור ממשרד השיכון.

"החלטות לקוניות" בוועדה המאשרת

בהתאם להחלטה לאסור את מכירת הדירות שהוגרלו לפני המועד המותר הוקמה ועדת חריגים מטעם משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י). הוועדה נועדה לאפשר דיון במקרים חריגים שבהם יינתנו הקלות בקנסות למי שנאלצים למכור דירות בנסיבות קשות. מי שמעוניין למכור דירה בטרם חלף הזמן האסור נעזר פעמים רבות בעורך דין שמייצג אותו בפני הוועדה. 

ההקלות ששוקל משרד השיכון

● העברת הבעלות על הדירה בין בני זוג שהתגרשו לא תהיה כרוכה בקנס
● זוכה שנקלע למצב בריאותי קשה יחויב בתשלום של 30% מהקנס
● זוכה שנקלע למצוקה כלכלית יחויב ב־30%־50% מהקנס, בהתאם לשנים שחלפו מאז ההגרלה
● בניגוד למצב כיום, בעלי מוגבלות פיזית יוכלו להתאים את הדירה לצורכיהם - אך על חשבונם

עו"ד ליאור לוי, שמייצג אנשים שפונים לוועדת החריגים, מספר כי הוועדה מאשרת את ההקלות במקרים ספורים בלבד. "במקרים של גירושין מאשרים כמעט תמיד, ובבקשות שמגיעות על בסיס כלכלי כמעט שלא מאשרים", הוא אומר. "כשמדובר במצב בריאותי הם אומרים לרוכשים להשכיר את הדירה שקנו ולשכור דירה במקום אחר. לחלק מהפונים זה לא פתרון מתאים. יש מקרים שצריך לעשות התאמות בדירה, וזה לא משהו שניתן לעשות בדירה ששוכרים".

עו"ד אוהד שפק, שמייצג גם הוא רוכשי דירות במחיר למשתכן שפונים לוועדת החריגים, מסכים עם לוי ומוסיף כי החלטות הוועדה מתקבלות בהיעדר שקיפות. "מדוע החלטותיה של הוועדה חסויות? לא מעניין אותי מה שמות הצדדים להליך, אבל כן מעניין אותי מה ההחלטות ומה הנימוקים, כדי שאוכל ללמוד, להבין ולתת ייעוץ מקצועי טוב יותר. היום הפניות לוועדה הן בגדר 'שלח לחמך'. אנחנו באפלה. אין פרוטוקולים, אין נימוקים, רק החלטות לקוניות".

מחיר למשתכן בארמון הנציב בירושלים (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
שר השיכון יצחק גולדקנופף|צילום: הדס פרוש, פלאש 90

בדיון שנערך בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת לפני כשנתיים עלה כי בין אמצע 2022 לאמצע 2023 התקבלו לוועדה כ־700 פניות, כ־30% מתוכן אושרו על ידה. אנשי משרד השיכון גם הבטיחו לפרסם קריטריונים ברורים יותר שינחו את הפונים, אך הדבר לא נעשה עד היום, ועבודת הוועדה נותרה מעורפלת.

לגלובס נודע כי גורמים שונים במשרד השיכון ניסו באחרונה לבדוק אם ניתן לבטל באופן מוחלט את מגבלות הזמן הקבועות בתוכניות הדיור המסובסדות, אך נתקלו בהתנגדויות מטעם היועץ המשפטי לממשלה. ההתנגדות ניתנה בנימוק שמדובר בשבירת כלל יסוד של התוכניות הללו, ומתן אפשרות לזוגות צעירים לבצע סחר־מכר בדירות מוזלות שרכשו - וזאת בניגוד למטרה של התוכניות. לאור זאת הוחלט לנסות ולקדם הנחיות לוועדת החריגים, על מנת שיונחו לפניה יותר אפשרויות להקל בקנסות. גלובס מפרסם לראשונה את טיוטת העקרונות הללו.

ההקלות: הנחות של עד 70% בקנסות

על פי הטיוטה שהכינו במשרד השיכון, ועדת החריגים תעניק הקלות במקרים הבאים: בעת גירושין, העברת הבעלות על הדירה בין בני הזוג לא תהיה כרוכה בקנס. אולם, אם אם בני הזוג ירצו למכור את הבעלות לצד שלישי - הם יחויבו בתשלום הפיצוי המלא. בנוסף, במקרה שבו רוכש נקלע למצב בריאותי קשה שמחייב את מכירת הדירה, הוא יצטרך להוכיח את הדבר בפני הוועדה, ויחויב בתשלום של 30% מהקנס.

 במקרים שבהם הזוכים נקלעו למצב כלכלי קשה, הם יצטרכו להמציא מסמכים התומכים בבקשתם - לרבות תצהיר כלכלי שיאומת על ידי עורך דין. גובה הקנס שיחול עליהם יהיה תלוי בתקופת הזמן שחלפה מאז חלה על הדירה מגבלת המכירה. למשל, במצב שבו נותרה שנה עד שהמגבלה שחלה עליהם תפוג - הם יחויבו ב־30% מהקנס; אם נותרו למגבלה עוד שנתיים - הם יחויבו ב־40% מהקנס, ואילו נותרו שלוש שנים עד לתפוגת המגבלה, הם יחויבו ב־50% מהקנס.

פרויקט מחיר למשתכן בעפולה. כ־11% הרוכשים בתוכנית בעיר כבר מכרו (צילום: איתן קראוס)
פרויקט מחיר למשתכן בעפולה (ארכיון)|צילום: איתן קראוס

עד כה, זוכים שנקלעו למצב כלכלי קשה התקשו לקבל אישורים חריגים מהוועדה, שכן ברוב הפעמים הם לא הצליחו לשכנע אותה כי מצבם מחייב אותם למכור את הדירה.

כמו כן במשרד מעוניינים לחרוג מהכלל שבו רוכשי הדירות במסגרת התוכניות אינם יכולים לבצע בהן שינויים בטרם אכלסו אותן. החריגות יינתנו במקרים שבהם הרוכשים הם בעלי נכות פיזית, והם נדרשים לבצע התאמות שונות בדירה עבור הצרכים השונים שלהם. במקרים אלו יוכלו הרוכשים לפנות לוועדת החריגים ולקבל אישור לבצע את ההתאמות הללו- אך על חשבונם.

החשש: ההקלות יגבילו את הוועדה המאשרת

כאמור, מדובר בטיוטה בלבד, וייתכן כי היא תעבור שינויים נוספים עד שתונח על שולחן מועצת מקרקעי ישראל, האחראית על מימוש תוכניות הדיור המסובסד. אולם, כפי שהדברים נראים עתה, ההנחיות העתידיות יבהירו במידה מסוימת את החלטות הוועדה, אך עלולות גם להגביל את ההנחות שהיא נותנת - שכן כיום היא מאשרת במקרים מסוימים למכור את הנכס ללא צורך לשלם את הקנס כלל. ביטול מוחלט של הקנסות לא נראה כעת באופק.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "בימים אלו מתקיימת עבודת מטה בנושא מכירת הדירות לפני הזמן במקרים מסוימים. כשיהיה נוהל מסודר הוא יפורסם לטובת הציבור".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס