האם לאוצר נגמרו הרעיונות למלחמה במחירי הדיור? מנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב התייחס אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית" בחיוב לאפשרות להעלות את מס הרכישה למשקיעים בנדל"ן. "יכול מאוד להיות שלא תהיה ברירה אלא להחזיר את מה שהורדנו", אמר ובכך הכניס את משקיעי הנדל"ן לטלטלה חדשה.

סאגת מס הרכישה לא התחילה אתמול בערב ואפילו לא בכהונה של שר האוצר הקודם, ישראל כ"ץ. עוד ב-2015 החליט שר האוצר דאז כחלון להעלות את מס הרכישה למשקיעים, כלומר המס על רכישת דירה שניה, מ-5% ל-8%. לאחר מכן הגיע כ"ץ, ולפני שנה כאמור הפחית את מס הרכישה בחזרה לרמה של 5%. עתה, התוכנית לטיפול במחירי הדיור שצפויים באוצר להניח בימים הקרובים על שולחנו של השר החדש, אביגדור ליברמן, עשויים לכלול את החזרת מס המשקיעים לרמה של 8% ומעלה.

התוכנית של כ"ץ נועדה להחזיר את המשקיעים לשוק, מתוך הבנה שבלעדיהם שוק הדיור קופא ואיתו גם הבנייה החדשה. הורדת המס אכן הצליחה, והמשקיעים נהרו בהמוניהם - בחודש במאי האחרון נרשם זינוק של 117% בקניית דירות על ידי משקיעים ביחס לנתוני השנה שעברה. עם זאת, לפחות בינתיים, חזרת המשקיעים לנדל"ן רק תידלקה את השוק ותרמה להשתוללות מחירי הדירות בחודשים האחרונים.

רם בלינקוב, מנכ
מנכ"ל משרד האוצר רמז על העלאת מס הרכישה. בלינקוב, ארכיון|צילום: באדיבות גלובס, תמר מצפי

ביטול של החלטת כ"ץ יחזיר את המצב למדרגות המיסוי שחלו על המשקיעי הנדל"ן בתקופת קודמו משה כחלון: מס הרכישה לרוכשי דירה שנייה ושלישית עמד על 8% לפחות, ובדירות שמחירן יותר מ-5 מיליון שקל טיפס שיעור המס ל-10%. נכון להיום, מס הרכישה לרוכשי דירה שנייה ושלישית הוא 5% לדירה שמחירה עד 1.29 מיליון שקל, 6% לדירות עד 3.8 מיליון שקל, ו-7%-10% לבתי יוקרה במחירים גבוהים יותר.

כלומר, המס למשקיעים צפוי לעלות ריאלית ב-2%-3% במרבית המקרים. לדוגמה, בדירה שמחירה 2 מיליון שקל, נדרש כיום לשלם המשקיע מס בגובה 120 אלף שקל. אם רף המיסוי יחזור לרמתו הקודמת, המס על אותה דירה יתייקר ב-40 אלף שקל ל-160 אלף שקל.

בשוק הנדל"ן למילים יש משמעות, וכדאי שבלינקוב יזכור את זה

מחירי הדיור האמירו ב-12 החודשים האחרונים בשיעור של 7.2% בממוצע. ההטבות למשקיעי הנדל"ן, שהכפילו את נוכחותם בשוק, הגדילו את הפער הבעייתי ממילא בין היצע הדירות לביקוש. נוסף על כך, כל אותם אנשים שהמתינו עם רכישת דירה בשנה שעברה בגלל המשבר הכלכלי שיצרה הקורונה וחוסר הוודאות, חזרו כעת לשוק. כך, הביקוש לדירות ב-2021 כולל גם את הביקוש הסמוי והלא ממומש מ-2020.

בממשלה מקווים שצינון משקיעי הנדל"ן ימתן את עליות המחירים, אבל בינתיים הצהרות כמו זו של בלינקוב, שמועד היישום שלהן לא ברור, מייצרות חשש אצל המשקיעים ומעודדות רבים מהם לבצע רכישות מהירות, לפני שהמס יעלה שוב. ניכר שכל הלוחמים במחירי הדיור, מליברמן דרך בלינקוב, משקד ועד אלקין, נזהרים מאוד שלא להוציא מפיהם את הביטוי ירידות מחירים, אך אינם חוששים להזהיר מפני עליות מחירים בשנים הקרובות וכפי שראינו אתמול, אף להתריע על עליות מס משמעותיות. אולי כדאי להזכיר להם שבשוק הדיור למילים יש משמעות, ואמירות כמו אלה עלולות לתדלק את השוק אפילו יותר.