רוסיה בדרך להגדרה רשמית כמדינה חדלת-פירעון ביממה הקרובה, בפעם הראשונה מאז המהפכה הבולשביקית - כך מעריכים אנליסטים וסוכנויות דירוג, בעקבות חוסר היכולת של המדינה להעביר את התשלומים שהיא חייבת על שתי סדרות איגרות חוב ממשלתיות רוסיות.

עד כה, ביותר מארבעה חודשי מלחמה, עשתה רוסיה כל שביכולתה כדי להימנע מהגדרה זו, כולל תשלומים ממאגרי הדולרים והיורו של הבנק המרכזי שלה, בניגוד להצהרותיה הפומביות בדבר תשלומים ברובלים בלבד. אך בחודש האחרון נחסמו בפניה האפשרויות הטכניות לתשלום, והמדינה צפויה להיות מוכרזת כפושטת רגל על ידי סוכנויות הדירוג במהלך היום.

לפי הכללים הקיימים, לרוסיה הוענקו כ-30 יום לשלם בדרך כלשהי את התשלומים על איגרות החוב שלה, כ"תקופת חסד" אחרי שלא הצליחה לשלם אותם במועד הנכון, ב-27 מאי. מדובר בתשלומים בשווי 100 מיליון דולר, ריבית תקופתית על שתי איגרות חוב שלה לטווחים משתנים, בדולר ובאירו. הממשל האמריקאי והאיחוד האירופי סגרו למעשה בפני מוסקבה בסוף מאי את היכולת של המוסד הפיננסי הרוסי האחראי לכך (NSD) להעביר את תשלומי הרבית לבעלי החוב כפי שעשה בעבר. מדובר בעיקר בבנקים אירופים (איטליה, צרפת ואוסטריה, למשל) ואמריקאים. עד לתאריך זה התירו האמריקאים החרגה מהסנקציות לטובת התשלומים.

מועד "תקופת החסד" פג בחצות שבין ראשון לשני, ולפי ההערכות הגדרה רשמית היא עניין של עד יממה. רוסיה שבה והבהירה בימים האחרונים כי גם אם הדבר יקרה, הרי שמדובר ב"פשיטת רגל מלאכותית" לכל היותר, לטענתה, מכיוון ש"יש לה את הכסף כדי לקיים את התחייבויותיה". היא הבטיחה לערוב לחובות הקיימים ולמצוא דרכים עוקפות לשלם את הריבית עליהם, כמו העברה לחשבונות בבנקים חיצוניים, שלא במסגרת מסלולי ההעברה הקיימים.

אולם סוכנויות דירוג הבהירו כי אי-העברת הכסף כפי שהוגדר עד כה - בדולרים ובאירו במסלולים שנחסמו - תהווה "פשיטת רגל". הגדרה רשמית של רוסיה כפושטת רגל, מעבר למסר התדמיתי, יכולה לשמש את בעלי החוב שלה לנקוט הליכים משפטיים. אחד הקרבות המרכזיים במקרה כזה יהיה סביב מיקום התביעות, כאשר רוסיה תדרוש לדון בכך בשטחה, ואחרים ידרשו לדון בכך בבריטניה. לכאורה, הגדרת המדינה כפושטת רגל אמורה להדיר אותה משווקי החוב הבינלאומיים, אולם רוסיה ממילא אינה יכולה לגייס חוב בימים אלה בגלל סנקציות בינלאומיות על הבנק המרכזי.

ההכרזה עשויה להתפרסם בעוד מנהיגי מדינות ה-G7 דנים בפסגתם השנתית, המתקיימת השנה בגרמניה, בסנקציות חריפות יותר ובאימוץ צעדים שייגבו מחיר כלכלי מרוסיה. בין היתר דנים מנהיגי המדינות בקביעת "מחיר גג" לנפט שיפגע בהכנסות רוסיה מהמשאב. רוסיה נהנית מהכנסות שיא מיצוא גז לאירופה ומיצוא נפט לרחבי העולם, בשל מחירי האנרגיה המזנקים.

הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס"