מסתדרים עם ההכנסות וההוצאות שלכם? על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ההכנסה הממוצעת למשק בית לחודש בשנת 2018 (זה הפרסום האחרון, מיולי 2020) הגיעה ל-21,063 שקל. ההוצאה הממוצעת הסתכמה ב-16,475 שקלים. הממוצע כמו ממוצע כולל את אלה שנשאר להם עודף קטן או גדול, לרוב עשירונים עליונים, ואת אלה שצריכים עוד כמה אלפי שקלים כדי לסגור את החודש באיזון.

אבל ממוצעים זה לא מספיק. השאלה שצריכה להנחות אתכם כשאתם מתכננים את ההווה והעתיד הכלכלי שלכם היא מה המינימום שתצטרכו להרוויח כדי ליהנות מביטחון כלכלי.

בנינו חמישה פרופילים של משקי בית מהמעמד הבינוני והבינוני/גבוה, ואת ההוצאות להם הם נדרשים בחודש, כדי לבדוק מהי ההכנסה נטו לה יזדקקו כדי לחיות ברווחה ועם מינימום דאגות. ניתוח הפרופילים בוצע בעזרת דוד נתנזון, יועץ ומלווה לכלכלת משפחה שותף בצוות "למענכם, יועצים לכלכלת משפחה".

לא באנו לחנך אתכם, אבל בכל סעיף תוכלו להכניס את ההוצאות של המשפחה האישית שלכם ולגלות איפה אתם נמצאים – אולי אין לכם סעיף משכנתא (בורכתם), אולי נוסעים פחות לחו"ל (או יותר), מוציאים יותר על מספרה וקוסמטיקה, מעשנים (או לא) וכד'. בכל

הפרופילים שנותחו הם: 1. רווק שגר עם שני שותפים בגוש דן. 2. זוג צעיר עם תינוק שחי בפריפריה 3. זוג עם שני ילדים בגילאי גן ובית ספר. 4. זוג עם שלושה ילדים בגיל הנעורים. 5. משפחה עם שלושה ילדים בגיל הנעורים במעמד גבוה יותר.

הטבלאות כוללות הוצאות קבועות ומשתנות ואף לוקחות בחשבון הוצאות בלתי מתוכננות (בנ"מ) בשיעור של כחמישה אחוזים מסך כל "כ ההוצאות (לדוגמא: טיפולי שיניים, תיקון מעלית או/ו שיפוץ כתוצאה משבר ועוד). לדברי נתנזון, מומלץ לקחת בחשבון אחוז בנ"מ גבוה יותר (כ-10 אחוזים).

החיסכון המופיע בטבלאות הוא בסיסי ואינו כולל חסכון דרך השכר כמו קרן השתלמות, קופת גמל וכד'. בכל מקרה, מומלץ להגדיל את החיסכון החודשי מההכנסה הפנויה, בחיסכון פרטי, השקעות סולידיות, וזאת לטובת תוכניות עתידיות, שיפור עתידי ברמת החיים והגעה לרווחה כלכלית.

מניתוח הפרופילים, זהו סכום ההכנסה החודשי הנדרש נטו בכדי להגיע לאיזון בין הוצאות להכנסות:

רווק שגר עם שני שותפים בגוש דן  - 9,014 שקלים

Made with Flourish

זוג עם תינוק, גרים בשכירות במרכז – 22,103 שקלים

Made with Flourish

זוג עם 2 ילדים, גרים  בפריפריה – 22,218 שקלים

Made with Flourish

זוג עם 3 ילדים בגיל הנעורים - 28,476 אלף שקלים

Made with Flourish

זוג עם 3 ילדים במעמד גבוה יותר – 34,493 שקלים

Made with Flourish

כמובן, שההוצאות בפועל של משפחות דומות עשויות להשתנות ממשפחה למשפחה כתלות בהכנסה, בהתחייבויות/ הלוואות, בתפיסת נושא ההתנהלות של משק הבית, בנכסים, בהעדפות צריכה וכדומה.  

בטבלאות צוינו מספר הערות שנועדו לעשות "מקצה שיפורים ראשון", בהוצאות שלרוב נובעות מחוסר בקרה ובדיקת מחירי שוק, שנפוצות במשפחות רבות. כך למשל:

אינטרנט / טלוויזיה - סקר תקופתי נדרש מעת לעת בכדי להפחית עלויות קבועות.

מזומן ללא מעקב - הוצאות שלא רשומות ואינן מבוקרות, ראוי לצמצם ככל שניתן.

מזון - קניה מתוכננת על פי רשימה שמוכנה מראש, בדרך כלל ברשתות היותר זולות, עשויה להפחית את ההוצאות בגין מזון באופן ניכר.