מאז ההקלות הראשונות בסגר שנכנסו לתוקף ב-19 באפריל, ופתיחתו המחודשת של המשק, שיעור האבטלה נותר גבוה. על פי הנתונים של שירות התעסוקה, רק 224,421 ישראלים חזרו לעבודה מאז ההקלות, בשעה ש-104,834 דורשי עבודה חדשים נרשמו באותה התקופה. המשמעות היא ששיעור דורשי העבודה מכלל העובדים במשק עמד ביום שבת על 23.43%. מדוע הנתונים הרשמיים כל כך גבוהים? בדקנו עם ירום אריאב מנכ"ל האוצר לשעבר ומי שפיתח יחד עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, יוסי קוצ'יק, את מדד החזרה לשגרה של N12.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

נתון מפתיע במיוחד מתייחס לעובדה שנפח התנועה בכבישי ישראל חזר לרמה של כ-70% ממה שהיה בשגרה – אך מספר המובטלים נשאר גבוה. "אפשר להסביר את זה בין היתר במעבר של עובדים משימוש בתחבורה הציבורית לרכב הפרטי", הסביר אריאב. "יש גם אפשרות שנתוני החזרה לעבודה אינם מייצגים באופן מדויק את הנתונים האמתיים בשטח".

בשירות התעסוקה יודעים לומר בוודאות מוחלטת מהם נתוני דורשי העבודה החדשים, שיצאו ממעגל העבודה ונרשמים מידי יום. החל מ-19.4, היום שבו החל המשק להיפתח, שירות התעסוקה פרסם בכל במה את בקשתו אל אותם אלו שחזרו לעבוד לדווח בצורה פשוטה וקלה באתר השירות על חזרתם לעבודה. כמו כן הופצו מאות אלפי מסרונים עם קישור לטופס והסבר על החשיבות שבדיווח על מנת לא לגרור קנסות מיותרים אצל הביטוח הלאומי.

כמעט 250 אלף כבר עשו זאת, אולם ברור לשירות התעסוקה כי הדיווח לוקה בחסר ורחוק מלשקף את התמונה המלאה של כל אלו שחזרו לעבודה. שירות התעסוקה מוסיף שאין לו דרך להכריח את דורשי העבודה לדווח חזרה לעבודה ורק יכול לנסות לשכנע שזה לטובתם. בשירות התעסוקה מבקשים שוב לדווח לשירות על חזרה לעבודה, כדי לשמור על זכויותיהם ובכדי שהמדינה תבי את התמונה המלאה.

אריאב סיפר שישנה הנחה שלא כל החוזרים לעבודה מדווחים על כך - בשירות התעסוקה אישרו שהם מכירים את התופעה. בעוד כל יום איחור בהרשמה כדורש עבודה משפיע על גודל קצבת האבטלה, אין אפשרות לחייב דורשי עבודה לדווח על חזרתם לעבודה.

למרות הדברים, אריאב עדיין סבור שיש גרעין גדול של עובדים שבאמת לא חזרו לעבודה בישראל, והסיבות לכך רבות. "גם היצע העובדים לא חזר במלואו וגם הביקוש", הסביר. "מצד ההיצע, בענפים כמו הבידור והנופש העובדים עדיין לא חזרו, ובצד הביקוש הציבור לא חזר לצריכה פרטית ברמות של לפני המשבר. הציבור מרגיש עשיר פחות וקונה פחות ובהתאם העסקים צריכים פחות עובדים".

סיבה אפשרית נוספת לנתונים, שאותה העלה אריאב, היא כי המעסיקים חיכו לתחילת חודש יוני על מנת להחזיר את העובדים. "התוכנית שגיבשה הממשלה מעניקה לעסקים סיוע מלא רק עבור עובדים שחוזרים החל מאחד ביוני", סיפר. "לכן יכול להיות שבעלי עסקים החליטו שלא לגייס בשבוע הקרוב על מנת ליהנות ממלוא המענק".

"המכה שהכלכלה חטפה קשה מאוד", הוסיף והדגיש אריאב. "חלק מהעובדים יחזרו לעבודה, אבל לא כולם, אין ציפייה כזאת. העלייה בנתוני התעסוקה בקצב איטי הייתה צפויה. כעת עם כניסת המענק מהמדינה, השבועות הקרובים יהיו קריטיים על מנת לקבל תמונה על מצב המשק והאבטלה".