בצל המשבר הכלכלי החריף ומספר המובטלים הגבוה, שאול מרידור, הממונה על התקציבים באוצר - האיש שאחראי על איך ולמי יחולק הכסף של המדינה – ואחד האנשים המשפיעים בצמרת הכלכלית בריאיון מיוחד לגולשי N12. אלא שהפעם מי ששואל את השאלות הקשות זה אתם - בעלי עסקים, עצמאיים וכל מי שנפגע ממשבר הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שאלה: אנחנו עסק קטן שמפרנס 10 משפחות שהחלטנו לא להוציא עובדים לחל"ת. נפגעו לנו 50% מההכנסות - למה שלא נקבל מענק על העסקת עובדים?

תשובה: המענק האחרון הוא חלק קטן מסדרה ארוכה של מענקים שנתנו, ומענק התעסוקה מטרתו הוא להחזיר עובדים שיצאו מהעבודה. מה שבעלת העסק כן קיבלה, והרבה מאוד עסקים, זה פטור מארנונה עסקית לשלושה חודשים - שזה סדר גודל של 3 מיליארד שקלים. היא קיבלה גם מענק לעסק, שחולקו בו 5.2 מיליארד שקלים, נותן עדיפות לעסקים שהשאירו עובדים. כלומר עסק כמו שלה שהשאיר עובדים בעסק, מקבל מענק הרבה יותר גבוה - עד 400 אלף שקלים.

שאלה: האם השכר שלך ושל עמיתיך באוצר גם נפגע בתקופת הקורונה? גם אתם נפגעתם ברמה האישית?

תשובה: אנחנו מתכוונים במהלך הדיונים על התקציב לעלות שורה של צעדים בתוך שירות המדינה, הרבה מאוד התייעלויות. בין היתר זה נושא השכר במגזר הציבורי. אם יש דבר אחד מאוד יציב במדינה זה השירות הציבורי. האנשים לא חוו גל של פיטורים והורדת שכר - וחלק מהסיפור זה לדאוג שהדבר הזה יחולק בצורה שווה. בשביל זה יש תהליך תקציב שאנחנו מתחילים עכשיו. נגיע עם המלצות לשר האוצר, לראש הממשלה ולממשלה עצמה ואתם תראו את התשובות לזה בחודשים הקרובים.

שאול מרידור, הממונה לשעבר על התקציבים באוצר (צילום:  Yonatan Sindel/Flash90, פלאש/90 )
שאול מרידור, הממונה לשעבר על התקציבים באוצרה על התקציבים באוצר|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, פלאש/90

שאלה: אני בעלת שליטה בחברה שהוציאה כמעט 160 עובדים לחל"ת. המחזור של החברה ירד בכ-80% באפריל ובמאי חזרנו לעבוד באופן מלא. האם מגיע לחברה פיצוי על חצי מחודש מרץ ועל אפריל?

תשובה: אם היא החזירה את העובדים במאי אז מגיע לה פיצוי על מאי, יוני, יולי ואוגוסט והיא תקבל בסך הכל 3,500 שקלים לעובד. אם תכפילי את זה ב-160 עובדים זה סכום מאוד נאה של כסף שהיא תקבל. אם היא תעסיק עובדים נוספים מיוני ואילך אז היא תקבל עליהם 7,500 שקלים לעובד.

שאלה: איך יתכן ששכחתם את העסקים שהמחזור שלהם מעל 20 מיליון שקלים? למה לא מפצים גם אותם?

תשובה: במודל התעסוקה כולם מקבלים את המענק הזה, זה לא קשור לגודל העסק. כל עסק שמחזיר עובדים מ-1 ביוני מקבל 7,500 שקלים לעובד בלי קשר לשאלה אם הוא נפגע ולגודל העסק. המענקים שנתנו לעסקים, אותם 5.5 מיליארד שקלים, להם כן יש היקף של 20 מיליון ש"ח לעסק.

אנחנו חושבים שעסקים קטנים הם בעיקר הנפגעים בקורונה ובעיקר ביכולת שלהם לגשת לבנק ולקבל אשראי. לכן מיקדנו את המענקים שלנו שם. אבל גם עסק של מעל 20 מיליון ש"ח קיבל פטור מארנונה לשלושה חודשים וגם קיבל מסלול אשראי מאוד מועדף שבו המדינה מסבסדת את האשראי, נותנת ערבות של 85% להלוואה ובשנה הראשונה העסק לא משלם ריבית אלא המדינה עושה את זה במקומו.

הדבר הזה הוא כמובן לא מענק אבל אלה תנאים מאוד טובים של אשראי. עד היום חילקנו יותר מ-12 מיליארד שקלים, למיטב זכרוני, לעסקים באשראי והדבר הזה כמובן ממשיך. זה עדות לכך שהיה צריך את הכלי הזה ועשרות אלפי עסקים כבר קיבלו.

פתיחת השווקים (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
פתיחת השווקים|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

שאלה: אני בעלת עסק קטן. האם יש המשך פטור מארנונה בתקופה הקרובה והאם יהיו הקלות בשכר דירה לעסקים קטנים?

תשובה: שכר דירה זה בין שוכר למשכיר, המדינה לא משכירה את הנכסים בעצמה. אנחנו שומעים על הרבה מאוד עסקאות שנעשות בין המשכיר לשוכר כדי להפחית את שכר הדירה או לדחות תשלומים וכו'. בדבר הזה המדינה לא מתערבת היות ויש פה שוק פרטי. כמו שאמרתי, נתנו שלושה חודשי פטור מארנונה. בשלב הזה זה מהש אנחנו מציעים לעסקים.

אנחנו רואים חזרה לעבודה. מי שמסתכל בכבישים בבוקר, אנחנו רואים גם את נתוני כרטיסי האשראי, אנחנו רואים חזרה, אמנם איטית אך עקבית, של המשק לעבודה. יש עדיין ענפים שיותר קשה בהם, בטח בעולם הפנאי, עולם התרבות. עולם המסעדות התחיל לחזור ואני מקווה שנראה חזרה, לפי הכללים. ככל שהדבר הזה יקרה אני מאוד מקווה שזאת תהיה התרופה לעסקים - ולא מענקים.

אני רוצה להגיד דבר אחד לכל הגולשים. בסוף המדינה לא באמת יודעת להיכנס באופן מלא במקום כל הרווחים שהיו במהלך החודשים שקדמו לקורונה כי זה סכום גדול מדי, ובסוף הכסף שאנחנו נותנים זה לא כסף מהשמים אלא הוא כסף שמגיע מהאזרחים. הוא מגיע בדמות מיסים בשנה הזו או בשנים שיבואו. ולכן אנחנו מנסים למקד מאוד את הסיוע ולשים אותו במקומות שצריך, וברגע שהמשק מתחיל להתאושש אז לתת לו לעשות את העבודה.

שאלה: אז גם על הסיוע הזה למעשה נשלם בעתיד במיסים שלנו?

תשובה: נכון. עד עכשיו החשב הכללי גייס יותר ממאה מיליארד שקלים יותר מבשנה רגילה, וזה אומר שלאורך השנים המדינה תחזיר. זה בעצם אומר שגם תשלומי הריבית שלנו כל שנה יגדלו, כמו כל אחד מאיתנו שלוקח הלוואה מהבנק, זה לא בממשלה, וגם בסוף צריך להחזיר את הסכום. במקרה הזה המדינה ומשק בית זה כמעט אותו דבר. 

שאלה: מה קורה עם חודש מאי? יש פיצוי לעסקים? יש לי עסק שקשור לבידור ותיירות וכנראה אנחנו לא נעבוד גם ביוני.

תשובה: יש ענפים שנפגעו יותר ויש פחות. העסק הזה כנראה הוא מהענפים שייקח יותר זמן לחזור. אני לא ידוע אם הוא עוסק בתיירות פנים או חוץ - בתיירות פנים אנחנו רואים תחילת התאוששות. אנחנו לא נותנים מענקים נוספים. המענק האחרון שניתן הוא ניתן למשך ארבעה חודשים.

מה שאני כן אגיד זה שאנחנו התחלנו לטפל בענפים באופן ספציפי. אני מניח ששמעתם אתמול על המלונות ואנחנו מנסים למצוא פתרונות ספציפיים לעסקים וענפים שאנחנו רואים שיש התמשכות של האירוע אצלם ולכן אנחנו נמשיך לטפל באופן ספציפי.

אני אומר עוד פעם: המשק עובר שינוי, טלטלה משמעותית - אנחנו צופים שהמשק לא יחזור בדיוק למה שהיה. ועוד פעם: כל אחד עושה את שיקוליו ומכיר את העסק שלו יותר טוב ממנו ויודע להגיד מה ההטבות שהוא יכול לעשות ומה הוא יכול לעשות בזמן הזה. אני כן יכול להגיד שאנחנו צופים שבעולם הזה של תיירות יש זמן עד שתיירות החוץ תיכנס בצורה ניכרת. אני יודע בערך כמוכם על הנגיף, אולי קצת יותר כי אני קורא יותר נתונים, אבל העולם כולו לא יודע להגיד באופן מושלם מתי ילך הווירוס הזה, איך זה יראה ומתי יגיע חיסון. אין ספק שהענפים האלה ייקח להם יותר זמן לחזור מאשר ענפים אחרים.

הפגנת עצמאים בירושלים (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

שאלה: אמרת שאין מענק לחודש מאי?

תשובה: אין מענק לחודש מאי. יש מענק תעסוקה לחודשים יוני, יולי, אוגוסט וספטמבר. היום אנחנו מעבירים את החוק הזה בכנסת - זה 6 מיליארד שקלים שבסוף מחולקים לעסקים. כל עסק שיקלוט עובדים עכשיו יקבל מענקים. בחודש מאי לא נתנו מענקים נוספים.

שאלה: למה מענק הפעימה השנייה של העצמאים שפתחו עסק בסוף 2018  מתבסס על מחזור העסקאות של 2018 ולא של השנה האחרי שבה העסק פעל לכל אורך השנה - 2019?

תשובה: עסק שפתח רק בסוף 2018 אין לו עסקאות בסוף 2018 ויש לו הסדר נפרד לגבי 2019. הוא כנראה מדבר על עסק שפתח במחצית השנייה של 2018 ואז אנחנו לוקחים את הנתונים המעודכנים. צריך להבין שברשות המיסים יש נתונים מעודכנים שהעסק העביר ו-2018 נסגרה והועברה לרשות המיסים, בשנת 2019 עדיין רוב העסקים לא העבירו. לכן עסקים שלא נפתחו בשנת 2018 כן מקבלים פיתרון בדמות 2019, ועסקים שכבר היו פעילים ב-2018 מקבלים את המענה דרך 2018.

בסוף אנחחנו עובדים עם הנתונים שיש והנתונים שיש זה מה שהועבר על ידי העסקים לרשות המיסים. אנחנו לא מכירים כל עסק מעבר למה שהוא העביר לרשות המיסים.

שאלה: איך פותרים בעיה של עצמאים שמקבלים את הכסף בצורה של שוטף פלוס 60. הם לא עובדים מתחילת המשבר, הם כרגע לא זכאים לשום מענק כי הם דיווחו על הכנסות בחודש מרץ-אפריל כי נכנס להם כסף מחודשים קודמים, אבל הם לא עובדים כבר שלושה חודשים ואת הבור הם יראו בעוד כמה חודשים קדימה.

תשובה: אנחנו מכירים את הבעיה הזו ואנחנו מטפלים בה יחד עם רשות המסים. אני מקווה מאוד שתהיה לה פיתרון בשבועות הקרובים בדמות של אפשרות להכיר בהכנסה או באי הכנסה בחודשים הבאים כתוצאה מפעילות במרץ-אפריל. אנחנו עובדים על זה עם פיתרון עם רשות המסים ואני מקווה שבשבועות הקרובים תראו פתרון.

שאלה: החזרתי עובד אתמול לפי המתווה - מתי אני אמור לראות את הכסף בחשבון?

תשובה: עובד שחזר ב-1 ביוני המשכורת משולמת לו ביולי, כך זה עובד לכולנו, ולכן הוא יקבל אותה ברגע שהוא יקבל את המשכורת ביולי. הוא יעביר דיווח במהלך החודש שייפתח לו האתר בשירות התעסוקה, הוא יעביר את הדיווח על קליטת העובד וברגע שהוא ישלם לו משכורת יועבר לו המענק היחסי לחשבון הבנק מרשות המסים. זה תהליך שאמור לעבוד מאוד מהר. כל מה שצריך זה לדווח לרשות התעסוקה.

רופא שיניים שואל: משרד הבריאות אישר לנו לחזור לעבודה ב-30 באפריל אחרי 6 שבועות שלא עבדתי. אתה חושב שזה הוגן שאני לא מקבל את המענק?

תשובה: זה לא שאלה של הגינות, אני אומר לכם בכנות: המשק כולו עבר טלטלה, הרבה אנשים איבדו כסף בעבודה ובעיקר מזה שהם לא עבדו או שעבדו בצורה חלקית. יחסית לאנשים שדיברנו עליהם קודם אז השואל חזר לעבוד יחסית מהר. המענק לא נועד לעזור לעסקים, הוא לא נועד לאלה שכבר חזרו - בשביל זה היה את המענק הקודם. המענק הנוכחי, אמר את זה שר האוצר בצורה מאוד ברורה, זה להחזיר את אלה שבבית לעבודה. ולכן בהקשר של השואל, אם הוא יעסיק עובד נוסף אז הוא יוכל לקבל את המענק.

יש הבדל גדול בין אדם שלא עובד חודש, חודשיים או שלושה בגלל משבר כזה גדול במשק לבין מישהו שנמצא 6 או 8 חודשים בבית. עם שר האוצר החלטנו שמה שחשוב לנו עכשיו זה להחזיר לעבודה את כל אלה שנמצאים בבית בחל"ת.

שאלה: מה ההערכות שלכם? כמה עובדים יישארו בבית וכמה יחזרו לשוק העבודה?

תשובה: אנחנו מעריכים שלפחות 600 אלף איש יחזרו בחודשים הקרובים לעבודה מתוך המיליון. עדיין יש עבודה קשה כדי להחזיר עוד כמה מאות אלפים שנמצאים בבית ואנחנו מכינים היום את התוכניות כדי להחזיר גם אותם. זה תלוי בהרבה מאוד תנאים, כמו תנאים בינלאומיים ובשאלה מה יקרה עם המגפה בישראל.

זה הזמן להזכיר לציבור להמשיך לשמור על הכללים כדי שלא נגיע למצב של התפרצות שנייה שתיאלץ אותנו לעשות צעדים שמשפיעים לרעה על הכלכלה. אם נצליח לצלוח את זה ולא להשפיע לרעה על הכלכלה והעולם יתחיל להתאושש אנחנו נראה התאוששות בשנת 2021 - אנחנו צופים התאוששות ניכרת. עדיין ייקח לנו זמן לחזור למצב שהיינו טרום הקורונה, בערך שנה-שנתיים. עד אז אנחנו נראה אחוזי אבטלה גבוהים - לא כמו היום של 25 אחוזים אלא יותר כמו 10 אחוזים. אם נרד למתחת ל-10 אחוזי אבטלה עד סוף השנה אז לדעתי נתחיל לראות הישגים.

שאלה: הבת שלי פתחה חומוסיה בפברואר האחרון, את כל התקופה האחרונה היא החזיקה בציפורניים ועשתה משלוחים. הבנק מסרב לתת לה מימון. איזו עזרה היא יכולה לקבל מהמדינה?

תשובה: אני מקווה שבימים הקרובים החשב הכללי יפתח קרן שהיא בערבות מדינה הרבה יותר גבוהה מהקרן הקיימת. עד היום נתנו קרן 14 מיליארד שקלים לעסקים וחלק מסוגי העסקים, כמו העסק של הבת של השואל, לא קיבלו אשראי מהבנק. לכן אנחנו משיקים תוכנית של עוד 4 מיליארד שקלים בערבות גדולה יותר של המדינה. אנחנו מניחים שכתוצאה מזה הרבה מאוד עסקים יקבלו חזרה אשראי מהבנקים. אני מקווה שהקרן תקום עוד השבוע או בשבוע הבא - החשב הכללי עובד על זה.

שאלה: כמעט 20 שנה שיש לי עסק להמרת מט"ח והעסק נפגע בצורה קשה בגלל שאין תיירות פנים וחוץ. העסק נחשב מוסד פיננסי ואין לו תיק במע"מ אבל משלמים מס שכר של 17 אחוז. מדוע אנחנו לא זכאים למענק?

תשובה: עוד פעם. כל המשק הישראלי חווה טלטלה חריפה. יש הרבה מאוד סוגי עסקים שנפגעו יותר או פחות. הפיתרון האמיתי לצ'יינגים בסוף זה החזרת התיירות והדבר הזה ייקח עוד זמן - אני לא יודע להגיד מתי. עד אז, העסקים האלה עושים עוד דברים כי הם מוסד פיננסי. אני לא יודע בדיוק מה התנאים שלו אבל אני מציע שהוא יפנה לרשות המיסים ויברר את הזכאות שלו, ואם צריך אז גם לדוברות שלנו כדי להמשיך ולעקוב אחרי זה.

שאלה: אני מפעילה גן פרטי שחזר לעבודה אחרי חודשים ללא הכנסה, וגם נאלץ להיכנס לבידוד בגלל הורה שנמצא שנדבק בקורונה. מה הדין לגבי המשך תשלומי ההורים?

תשובה: המדינה לא מתערבת ביחסים. אנחנו משתדלים לא להתערב ביחסים בין העסקים ללקוחות. אנחנו כן רואים בהרבה מקומות בארץ הגעה לפשרות בין הורים לגנים, בין עסקים שהיו אמורים לתת שירות ונסגרו, ואנחנו ממליצים לכולם להגיע להסדרים שהם הגונים לשני הצדדים. אין לנו פיתרון במובן של מדינה.

שאלה: אני עצמאי ושכיר בתחום הבידוק. קיבלתי רק פעימה אחת בלבד ובביטוח הלאומי אמרו לי שאני לא זכאי ליותר. למה?

תשובה: אני לא מכיר מה התנאים אבל כל אחד שעבד לפחות 6 חודשים מתוך 18 החודשים האחרונים היה זכאי לקבל דמי אבטלה. זה תלוי גם בגיל שלו ובנתונים אחרים שקשה לי להגיד אם אני לא מכיר אותם. אני כן אגיד שככל שמישהו מרגיש שהוא לא קיבל מספיק אז יש הרבה מאוד מקומות לפנות אליהם, והראשון זה כמובן ביטוח לאומי אם מדובר בדמי אבטלה. אם מדובר במענקים אז רשות המסים יודעת לתת מענה לכל הפניות האלה. אני מזכיר שהיו שלוש פעימות לעסקים קטנים. צריך לבדוק למה הוא לא קיבל. קשה לי בשיח שלנו לדעת למה הוא לא קיבל, אבל אני מציע שהוא יפנה גם לרשות המסים וגם לביטוח הלאומי.