סרטן ריאות נחשב לאחד הסוגים הקטלניים ביותר של מחלת הסרטן, עבור נשים וגברים כאחד. לצד זה, זהו סרטן ששכיחותו נמצאת בעלייה מתמדת בשנים האחרונות.

על פי ההגדרות המקובלות ברפואה, סרטן ריאות נחלק לשני סוגים עיקריים: סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC - Non-Small-Cell Lung Carcinoma), המהווה כ-80-85 אחוז מכלל מקרי סרטן הריאות, וסרטן ריאות מסוג תאים קטנים (SCLC - Small Cell Lung Cance), המהווה את מיעוט המקרים.

הקושי המרכזי בנוגע לסרטן ריאות, בדומה לסוגים נוספים של סרטן, נמצא בשלב גילוי המחלה. אלא שכשמדובר בסרטן ריאות, ובפרט בסוג השכיח NSCLC, מרבית המאובחנים במחלה (70 אחוז מהם) מתגלים בשלבים מאוחרים שלה (שלב 3 ושלב 4).

לאחרונה, במסגרת כנס ASCO, פורסם עדכון תוצאות מחקר (Phase III PACIFIC trial) שנמשך יותר מחמש שנים. במחקר השתתפו 713 חולים, גברים ונשים מעל גיל 18, החולים בסרטן ריאות מסוג NSCLC. החולים שהשתתפו במחקר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת, קבוצת הביקורת, טופלה בכימותרפיה ו/או הקרנות, ואילו לקבוצה השנייה נוסף טיפול בתרופה אימונותרפית (דורבלומאב). מדובר בתרופה מוכוונת מטרה מסוג נוגדן חד-שבטי מהונדס. התרופה פועלת למניעת החיבור בין קולטן PD-1 המצוי על מעטפת תאי T של מערכת החיסון ובין חלבון PD-L1 המצוי על גבי הגידול הסרטני ומדכא את פעילות מערכת החיסון. מטרת הטיפול היא לעודד את המערכת החיסונית לזהות את התאים הסרטניים ולהשמידם. על פי הערכות שהתפרסמו בעדכון המחקר, קרוב למחצית החולים (42.9 אחוז) שקיבלו את תוספת התרופה האימונותרפית שרדו חמש שנים וכשליש מהם אובחנו ללא התקדמות המחלה.

טיפול גם לשלבים המוקדמים של המחלה

בשורה נוספת שהתפרסמה בכנס נוגעת להצלחת הטיפול התומך, טיפול אדג'ובנטי, באמצעות תרופה אימונותרפית שונה (אטזוליזומאב) בחולי סרטן ריאות מסוג NSCLC שעברו כריתה כירורגית של הגידול. גם במחקר זה (phase III IMpower010) מדובר בתרופה מוכוונת מטרה מסוג נוגדן חד-שבטי מהונדס.

תרופה (צילום: SHUTTERSTOCK)
כנס ASCO מציג: טיפולים מתקדמים לחולי סרטן הריאה|צילום: SHUTTERSTOCK

החוקרים ביקשו לקבוע אם התרופה האימונותרפית, שהוכיחה יעילות ב- NSCLC בשלב מתקדם, עשויה להועיל גם לחולים עם מחלה בשלב מוקדם יותר, שעלולים להיות בסיכון להישנות המחלה בעקבות ניתוח. במחקר השתתפו 1,280 חולים ותוצאותיו הראו יעילות של מתן התרופה האימונותרפית בשלב מוקדם של המחלה. מדובר בצעד חשוב בהבנת תפקידה של התרופה בסרטן הריאות בשלב מוקדם יותר.

פריצת דרך ייחודית שמהווה בשורה של ממש עבור החולים

גישה חדשנית נוספת שהוצגה בכנס ASCO נוגעת לשימוש בתרופה סוטוראסיב. הגישה נחשבת לפורצת דרך משום שהיא מעכבת מולקולה קטנה בלתי הפיכה וסלקטיבית המכוונת לסוג מסוים של חלבון KRAS. מדובר בתרופה הראשונה שמעכבת את מוטציית KRAS G12C שמתרחשת בקרב כ-11-13 אחוז מחולי NSCLC.

KARS הוא גן שמשפיע על פעילות החלוקה והשגשוג של תאים. מוטציית הגן עלולה להשפיע על התפתחות סוגים שונים של סרטן, בהם גם סרטן ריאות מסוג NSCLC. התרופה החדשנית אושרה על ידי ה-FDA בשנת 2021 והיא הראשונה מסוגה שקיבלה אישור רגולטורי. עד לאישורה של התרופה לא היה מענה תרופתי לחולים בסרטן זה.

בכנס ASCO הוצג מחקר שבדק את התרופה החדשנית הזו. במחקר (phase II cohort of the CodeBreaK 100) השתתפו 126 חולים, נשים וגברים, שאובחנו עם מחלה מתקדמת (מקומית או גרורתית). במחקר נמצא כי נטילת התרופה שיפרה את מצבם של 100 מטופלים (שהם מהווים כ- 80.6 אחוז מהחולים המשתתפים במחקר), כשהגידולים שמהם הם סבלו התכווצו או נותרו יציבים.

תגלית נוספת משמעותית אחרונה שהתפרסמה בכנס נוגעת לשילוב של שתי תרופות אימונותרפיות מוכרות (ניבולומאב ואיפילימומאב) בקו הטיפול הראשון, ביחד עם טיפול כימותרפי. המחקר (CheckMate 9LA) כלל 719 משתתפים, שחולקו באקראי לשתי קבוצות. מתוצאות המחקר עולה כי שילוב התרופות המשיך לספק יתרון הישרדותי בהשוואה לכימותרפיה בלבד עבור חולים עם סרטן ריאות מתקדם (NSCLC). גם זו מהווה בשורה טיפולית חשובה עבור החולים בסוג זה של סרטן.

*לפי נתוני הרישום הלאומי לסרטן לשנת 2015.