מערכת החינוך נפתחה היום (ראשון) באופן כמעט מלא וחובת עטיית המסכות בשטח פתוח בוטלה - אך למרות שישראל חוזרת לשגרה שכל כך חיכו לה, תחום חיים אחד נשאר מעט מאחור: האטרקציות וההופעות לילדים. בגלל שהילדים לא מחוסנים, הם לא יכולים להיכנס לאטרקציות ומתחמי בילוי בשטחים סגורים ללא הצגת תוצאת בדיקת קורונה שלילית, כך שבעלי עסקים כמו ג'ימבורי או מתחם משחקי וידאו, וגם כל העוסקים בתחום התרבות לילדים לא יכולים לפתוח את שעריהם - ונופלים בין הכיסאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הנחיות משרד הבריאות, הכניסה לאטרקציות תיירותיות בחלל סגור מתאפשרת רק לבעלי תו ירוק, תינוקות עד גיל שנה או כל מי שביצע בדיקת קורונה בכניסה למקום ותוצאתה שלילית. לעומת זאת, הכניסה לאטרקציות בשטח פתוח מתאפשרת גם ללא הצגת התעודה - כל עוד מקפידים על הנחיות התו הסגול, על שמירת מרחק של 2 מטרים מאדם לאדם ועל הגבלת מספר המשתתפים.

משיחה עם מוקדי השירות של "לונה פארק ת"א" ו"סופרלנד", עולה כי המקומות פתוחים אך הכניסה אליהם נעשית רק בהזמנת כרטיסים מראש. המוקדנית של חברת "עיר השעשועים" בע"מ המפעילה את האתרים הסבירה: "בשלב זה אנו עובדים רק בשבתות ובחגים ויש להזמין כרטיס מראש באתר או במוקד הטלפוני. הכניסה לילדים לא מותנית בבדיקת קורונה, מכיוון שאנחנו פועלים לפי התו סגול".

התחייבו שלא להפריד עוד. הסופרלנד (צילום: יח
הסופרלנד. פועל לפי התו הסגול|צילום: יח"צ, חדשות

התפוסה המקסימלית באטרקציות היא אדם אחד לכל 15 מ"ר או עד 100 אנשים - הגבוה מבין השניים. בנוגע למתחמי אטרקציות גדולים כמו לונה פארק: אם רישיון העסק מאפשר הכנסת 10,000 נוכחים, אז במסגרת התו הסגול לא ישהו בו יותר מ-2,500 אנשים. במקום שבו התפוסה המותרת היא פחות מ-10,000 מושבים - לא תתאפשר כניסה של יותר מ-1,500 איש.

בכל יחידת פעילות של האטרקציה (תא, קרון, סירה, קיאק, אבוב וכדומה) - ישהו רק אנשים הגרים יחד. התפוסה המקסימלית באטרקציות לא תעלה על יחס של אדם ל-7 מטרים רבועים, או עד 50 אנשים בשטח פתוח ו-20 אנשים בתוך מבנה. הפעלת רכבל או כדור פורח - מותנית בהגבלה של עד 50% מהתפוסה המותרת בשגרה.

ד"ר אופיר מילר, חבר הנהלת התאחדות האטרקציות התיירותיות בישראל, הסביר בשיחה עם N12: "כרגע אין שינוי בתקנות של כל האטרקציות במקומות הסגורים, ורק מחוסנים או מחלימים יכולים להיכנס פנימה. אנחנו עדיין מצפים לשינוי ההחלטה כדי שנוכל להפעיל אטרקציות לילדים שאינם מחוסנים. בעקבות פתיחת בתי הספר וההקלות הנוספות הגיע הזמן להקל גם על הנושא הזה, אנחנו האחרונים שנשארו סגורים".

משרד הבריאות דורש מהעסקים לקבל את האחריות להצבת עמדת בדיקות הקורונה מחוץ לעסק והעלויות - בין 55 ל-85 שקלים - מוטלות על הלקוחות עצמם. לכן, נכון להיום, המתווה נתקל בקשיים ואיננו יוצא לפועל. היום תתקיים פגישה של נציגי עולם התרבות לילדים, משרד התרבות ומשרד הבריאות בניסיון לגבש מתווה פתיחה מעודכן.

גם בתי הקולנוע הביעו את מחאתם על המתווה. הם אומנם קיבלו אישור לפתיחת האולמות, אך רשתות הקולנוע הגדולות החליטו להישאר סגורות במחאה על כך שהמתווה יגרום להם להפסדים. אחת הסיבות לסגירה היא ההחלטה לחייב ילדים מתחת לגיל 16 בהצגת בדיקת קורונה שלילית בכניסה. הצגות לילדים יכולות להתקיים באוויר הפתוח, אך אם מדובר באולם סגור - רק בכפוף לבדיקות קורונה שליליות של כל המשתתפים.

אולם קולנוע, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
אולם קולנוע, אילוסטרציה|צילום: 123rf

ד"ר מילר טען: "המתווה של בדיקות הקורונה מאוד יקר. אף אחד גם לא ייקח את הילד שלו לבדיקת קורונה 72 שעות לפני כן בשביל ביקור של חצי שעה בג'ימבורי. אנחנו נכנסים עכשיו לתקופה חמה, והציבור ירצה מקומות בילוי במזגן ולא רק במקומות פתוחים. בינתיים עסקים כמו החלקה על הקרח, משחקי וידאו ומתחמי טיפוס נשארים סגורים וסופגים את ההפסדים. אנו מצפים שכפי שמשרד הבריאות חשב על פתרונות למערכת החינוך - שייקח בחשבון גם אותנו. אין סיבה לא לפתוח גם את האטרקציות לילדים".

מסופיה ישראל, חברת הבדיקות המהירות הנפוצה בארץ, נמסר בתגובה: "דיברנו בשבועות האחרונות עם מפעילי אטרקציות לילדים ויתר העסקים בתחום הפנאי והתרבות הפועלים בתו הירוק. רובם אומרים לנו, ובצדק, שהם לא מסוגלים לממן בעצמם עמדה לבדיקות מהירות או להפיל את העלות על ההורים. זו הסיבה שכבר לפני כמה שבועות פנינו למשרד הבריאות בהצעה למתווה מסובסד באמצעות מתחמי בדיקות מהירות ציבוריים ואזוריים אשר ישרתו במקביל הרבה עסקים וילדים, תוך הרחבת השימוש בתוקף הבדיקה ליותר מעסק אחד ולמשך יותר מיממה".

בחברה הוסיפו: "כעת חיוני להתקדם לדיגום עצמי בבית שחוסך עלות של איש צוות. הגשנו לאישור משרד הבריאות ערכה ביתית חדשה שעתידה להימכר בבתי מרקחת ורשתות הפארם ומחירה יהיה חסכוני עם תשובה מידית בתוך כ-10 דקות בלבד".