הגל השני והאיומים בסגר: על רקע נתוני התחלואה המדאיגים והקושי של הממשלה לקבל החלטות, התראיין היום המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו ליונית לוי במהדורה המרכזית. לדבריו ניתן למנוע את הסגר אם במערכת הפוליטית יקבלו את ההמלצות שלו ושל אנשי משרד הבריאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"בהחלט אפשר למנוע הידרדרות לסגר נוסף", אמר גרוטו. "אם יקבלו את הצעדים שלנו לצמצום התקהלויות ועל ידי הקפדה על מרחק ומסכות. אלה הכלים שיש לנו".

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות התייחס לביקורת על המחסור בנתונים: "יש לנו מאגר נתונים מצוין. לא תמיד אפשר לעלות בדיוק על איפה החולה נדבק. יש מקומות שאנחנו יודעים לומר כשזה מקום הדבקה מובהק".

טיפול בקשישים בזמן קורונה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
טיפול בקשישים בזמן קורונה|צילום: נתי שוחט, פלאש/90

"אנחנו מסתמכים על כמה משתנים לפני הגבלות", המשיך. "הראשון הוא מספר הנדבקים במקומות השונים ברחבי הארץ. השני הוא הידע האפידמיולוגי שלנו ואנחנו מסתכלים על מה שקורה בעולם".

על הביקורת לפיה אנשי משרד הבריאות מטרפדים את מינוי הפרויקטור: "משרד הבריאות לא יושב בחוסר מעש. אנחנו לא מטרפדים סמכויות. מרכז השליטה של משרד הבריאות פעיל ומקיים הערכות מצב כל הזמן. אנשי משרד הבריאות בשטח והגדלנו את היכולת לבצע בדיקות".

קורונה בישראל, ירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

לדברי פרופסור גרוטו, הפתיחה המהירה של המשק הייתה טעות קשה והחזרה לשגרה צריכה הייתה להיעשות בהדרגה: "הייתה ריצה קדימה מהר מדי ואנחנו רואים שבמדינות אחרות זה הולך לאט יותר".

החורף הקרוב צפוי להיות עמוס במיוחד בחדרי המיון כשלקורונה תצטרף השפעת העונתית. "אנחנו משקיעים בזה המון. הכי פחות דחוף הוא בדיקות. הכי חשוב זה להיערך לעומס בבתי החולים", הוא מסביר. "יש לנו הרבה יותר מכשירים, יותר מיטות אבל אנחנו צריכים עוד להשלים את זה. להדריך סטודנטים לרפואה שייכנסו לתוך המערכה זו משימה מורכבת".