בכניסה לרשתות הפארם, בסופר ובמסעדות: מדידת חום כבר הפכה לחלק מהשגרה הסוריאליסטית שנאלצנו להתרגל אליה. כפי שוודאי שמתם לב, חלק מהבדיקות מתבצעות באמצעות הצמדת מדחום דיגיטלי למצח וחלקן מכוונות לכף היד. האם שתי הדרכים באמת מהוות מדד אמין לחום הגוף הכללי? בדקנו עם ד"ר אורי לרנר, המנהל המקצועי של עמותת "מדעת", והנה תשובתו המפתיעה:

"ראשית, באופן כללי קשה מאוד לדייק כשמודדים חום במקומות ציבוריים באמצע הקיץ המהביל. אנשים רצים, סוחבים שקיות מזיעים, ולכן לא בטוח שהתוצאה שעליה מעיד המדחום באמת משקפת את הנתון האמיתי. כבר יצא לי לראות מדחום שהראה 40 מעלות, ואחרי שהנבדק לקח 2 דקות כדי להירגע ולנגב את המצח, מדד החום שלו חזר להיות תקין. נוסיף לזה את העובדה שעסקים רבים משתמשים במכשירים דיגיטליים מפוקפקים וזולים שהאפקטיביות שלהם מוטלת בספק, ונבין שלא מדובר בשיטה יעילה במיוחד".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ד"ר לרנר חושב שהשיטה למדידת חום באמצעות היד פשוט לא רלוונטית, לנוכח העובדה שהאזור הנבדק אינו מייצג את טמפרטורת הליבה האמיתית שמנסים למדוד. "אם כבר מודדים חום באמצעות מדחום ללא מגע, כדאי לעשות את זה באמצעות המצח. לעומת אזור היד, שלא ממש מעיד על חום הגוף, המצח פחות מושפע משינויי מזג אוויר חיצוניים בשל הצורה המיוחדת שבה כלי הדם מאורגנים בתוכו - לכן, הוא בדרך כלל יספק מדד יחסית אמין. מובן שרצוי שהבדיקה תיעשה במזגן ולא אחרי שהנבדק התרוצץ והזיע".

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה

שומר בכניסה לסופרמרקט בודק חום ללקוח (צילום: Alex Eidelman, shutterstock)
המצח פחות מושפע משינויי מזג אוויר |צילום: Alex Eidelman, shutterstock

המסקנה הכללית? "אמנם אם מתעקשים למצוא היגיון בבדיקות שמבצעים, ייתכן שהן יוצרות הרתעה מסוימת, שתמנע מאנשים חולים להגיע למקום ציבורי. עם זאת, נראה שבסופו של דבר הגורמים המשפיעים ביותר במניעת התפשטות המגפה הם הצעדים הננקטים ע״י מקבלי ההחלטות, וגם מידת האחריות של הציבור. אם מישהו נפגש עם חולה קורונה מאומת או מרגיש לא טוב - מוטב שיישאר בבית ולא יצא לסיבוב בשכונה. לו כל אחד מאיתנו ינהג באחריות מינימלית כזאת, סביר להניח שנוכל לשלוט בהתפשטות המגפה טוב יותר״, אומר ד"ר לרנר לסיכום.

>> איך מודדים חום בלי מדחום?