ברקע חודשים של ויכוחים סוערים בין הגורמים השונים בממשלה סביב סוגיית מספר בדיקות הקורונה שמסופקות לציבור, מגיע עימות נוסף – בין שר הביטחון לשעבר נפתלי בנט למנכ"ל משרד הבריאות הפורש משה בר סימן טוב. בנט סיפר בחשבון הפייסבוק שלו על פיתוח ייחודי, תחת הכותרת: "איך ממשלת ישראל הצליחה להחריב את פרוייקט מכון ויצמן לביצוע 60 אלף בדיקות קורונה ביום?". לאחר שטען כי משרד הבריאות חיבל בקידום המהלך, בר סימן טוב לא נשאר חייב, ועקץ: "סיפורים שגם אם חוזרים עליהם 60 אלף פעמים לא הופכים למציאות".

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בנט: "פקידים במשרד הבריאות עשו הכל כדי לחבל בפרוייקט"

השר לשעבר בנט חשף בעמוד הפייסבוק שלו פיתוח טכנולוגי חדשני, שלדבריו היה מאפשר להגדיל את מספר הבדיקות בישראל בכמות של פי 4 מהמוצע כיום – כחלק מאסטרטגיית איתור ובידוד נקודתי של חולים. הפרוייקט, פרי עבודתם של פרופ' עידו עמית ושל פרופ' ערן אלינב ממכון ויצמן למדע, כולל שימוש ברובוטים המסוגלים לפענח עשרות אלפי בדיקות ביום – "ברמת אמינות גבוהה מאוד", לדברי בנט.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
"פרוייקט שהיה מאפשר ביצוע 60 אלף בדיקות ביום"|צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

"פקידים במשרד הבריאות עשו הכל כדי לחבל, להקשות ולתקוע מקלות בגלגלים", טען שר הביטחון לשעבר. "מיררו את חייהם בדרישות הזויות, לכלכו עליהם בתקשורת", הוסיף. הוא חשף שמשרדו עשה מאמצים רבים כדי לקדם את הנושא, הן בציוד ובמשאבים והן בדחיפה מול ראש הממשלה – אך ללא הועיל. "משרד הבריאות היה צריך רק לאשר, אך שם סירבו ולכן הכל תקוע", הבהיר בנט.

"לא הייתם רוצים את סבא וסבתא בבית חולים - אם הם בריאים"

מנכ"ל משרד הבריאות הפורש משה בר סימן טוב הגיב בחריפות בטוויטר לטענות. "מישהו מעלה על דעתו שהיינו מוותרים על אופציה כזו אם הייתה אמינה?", צייץ. "לצערנו, רמת התוקף של הרעיון היצירתי הזה לא עברה את הסף שניתן לסמוך עליו", הוסיף בר סימן טוב, תוך שהוא מנסה להגן על החלטת משרדו ושיקוליו. הוא הדגיש: "עושים כל מאמץ להגדיל את מספר הבדיקות – אבל בלי להתפשר על הרמה".

מעבדה לנטרול נגיף הקורונה
"רמת אמינות הרעיון - נמוכה". אילוסטרציה

הוא הוסיף שמבחינתו, רמת הבדיקות משמעותה קביעה שגויה של התוצאות: "לא הייתם רוצים להכניס את סבא וסבתא שלכם לבית חולים אם הם בריאים". בר סימן טוב סיפר שמשרד הבריאות בראשותו היה נתון ללחצים מגורמים מסחריים רבים לרכישת ערכות בדיקה "לא תקפות", כלשונו. "הכסף לא היה שיקול", הבהיר. המנכ"ל הפורש סיפר שיכולת המדינה לביצוע בדיקות עומדת כעת על למעלה ל-15 אלף בכל יום, והיא צפויה לגדול ל-30 אלף בהמשך הדרך.