הליכי גירושין מלווים לא פעם במאבקים משפטיים ממושכים שמבטאים מטענים רגשיים שליליים, רגשות איבה וכעסים שהצטברו אצל שני הצדדים במהלך חייהם המשותפים. כאשר לצדדים יש ילדים משותפים, המאבקים לרוב יתמקדו בסוגיות משמורת הילדים, דמי מזונות הילדים וזמני השהות עם הילדים.

סוגיות אלו הן מורכבות, טעונות ועלולות לגרום להסלמת הסכסוך בין הצדדים, אם אחד הצדדים או שניהם לא מצליחים להפריד בין טובת ילדיהם לבין רגשות כעס ואיבה שהם חשים האחד כלפי השנייה. במצב כזה הילדים עלולים למצוא עצמם במוקד הסכסוך כאשר כל אחד מההורים עלול להסית אותם נגד ההורה השני או לדרוש מהם לבחור צד בסכסוך. במקרים רבים הסתת ילדים נגד אחד ההורים עלולה לגרום לניכור ממשי כלפיו ללא הצדקה.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד אושרית ברויר-טפר, לחץ/י כאן

כיצד תסמונת הניכור ההורי משפיעה על הילדים ועל ההורים?

תסמונת הניכור ההורי היא תופעה מוכרת בקרב בני זוג שהחליטו להפריד כוחות ולהתגרש זה מזו. לרוב מקור התסמונת הוא בהורה מסית שמשתמש בילדיו ככלי מיקוח בהליך הגירושין, כדי לסחוט את הצד השני או כדי לפגוע בו, לנקום בו ולהכאיב לו.

התסמונת יכולה להתבטא בהטחת האשמות שמכוונות לבן הזוג לשעבר בפני הילדים ובהעלאת טענות בדבר היעדר מסוגלות הורית של הצד השני. ההאשמות והטענות הללו במקרים רבים עלולות לגרום לכך שהילד המשותף יסרב להתראות עם ההורה המנוכר עקב תחושות של שנאה ופחד שספג בעקבות התנהגותו והתבטאויותיו של ההורה המנכר.

ניכור הורי עלול להתבטא בשלל צורות ודרכים כאשר בין היתר ניתן לציין הפצת שקרים, פגיעה בזמני שהות של ההורה המנוכר עם הילד/ים, אמירות פוגעניות, מסיתות ומבזות כלפי ההורה המנוכר ועוד.

מבחינה פסיכולוגית, ניכור הורי פוגע בנפשו הרכה של הילד, שמתמלא ברגשות שליליים כלפי אביו או אימו ללא כל סיבה אמיתית ניכרת לעין, ונאלץ להתמודד עם היעדר יציבות וחוסר ביטחון. תסמונת הניכור ההורי עלולה לגרום לנתק מוחלט בין הילד לבין אביו או אימו ולגרום לילד נזק נפשי משמעותי. מעבר לכך, ניכור הורי פוגע בזכותו של ההורה המנוכר לקיים קשר יציב, רציף ותקין עם ילדיו ולממש את זמני השהות שנקבעו לו על ידי הערכאה השיפוטית. בפועל, מדובר במצב בלתי נסבל עבור ההורה המנוכר שחווה בדידות, צער וחוסר אונים.

תסמונת ניכור הורי עלולה לגרום לנזק משמעותי ובלתי הפיך

המודעות לתסמונת הניכור ההורי הייתה נמוכה בעבר ועל כן היא כמעט ולא קיבלה התייחסות ממוקדת במשפט הישראלי. עם זאת, בשנים האחרונות עלתה המודעות לתסמונת הניכור ההורי ובתי המשפט החלו להבין שהיא עלולה לגרום לנזקים משמעותיים ואף בלתי הפיכים עבור הילדים והוריהם.

מאחר שהתופעה עלולה לגרום להתדרדרות מהירה ואף בלתי הפיכה של איכות הקשר בין ההורה המנוכר לבין הילד אשר עלולה להגיע לכדי נתק מוחלט, חשוב מאוד לאתר את התופעה בהקדם האפשרי ולטפל בה באופן יסודי ונחוש.

מכיוון שתסמונת הניכור ההורי עלולה להשפיע לרעה על הקשר שבין ההורה המנוכר לבין הילד ולגרום לילד לנזק נפשי ממשי, אם אחד ההורים סבור שההורה השני מסית את הילד נגדו מומלץ לו שלא להתמהמה, לפעול במהירות, ולפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הגירושין והניכור ההורי.

עורך הדין ייבחן את טיב היחסים של הצדדים ואת יתר הנסיבות הרלבנטיות, יסייע ללקוח לבחור בטקטיקת פעולה משפטית מיטבית שנועדה להפסיק את הניכור ההורי ולשקם את היחסים בין ההורה המנוכר לבין הילד.

טיפול בתסמונת הניכור ההורי בבית משפט לענייני משפחה

במצב של ניכור הורי עומדות בפני בית המשפט לענייני משפחה אפשרויות פעולה שונות, כאשר עיתוי הטיפול בבעיה הוא קריטי ביותר. הניסיון מלמד כי במצבים שבהם נעשו פניות לבית המשפט בשלב מאוחר מידי כאשר הקרע בין ההורה המנוכר לבין הילד כבר העמיק, במקרים רבים כבר היה מאוחר מדי להציל את הקשר והוא אבד.

לפיכך, כדי להתמודד באופן יעיל עם תסמונת הניכור ההורי, מומלץ לפנות בהקדם אל בית המשפט ולהגיש בקשה למינוי פסיכולוג מומחה שייבחן קיומה של הסתה מצד אחד ההורים ויאבחן את תסמונת הניכור ההורי מוקדם ככל האפשר באמצעות שיחות עם הילד. כדי להפסיק את ההסתה נגד ההורה המנוכר, בית המשפט מוסמך בין היתר לשנות את זמני השהות עם הילדים, לבטל תשלומי מזונות ולהשית על ההורה המנכר קנסות בסכומים משמעותיים שעשויים להגיע למאות אלפי שקלים. יש לקוות שהחמרת הסנקציות כלפי הורים מנכרים תרתיע אותם מלהסית את ילדיהם כלפי ההורים המנוכרים ותסייע בבלימת התופעה המצערת.

במסגרת הדיון המשפטי בתסמונת הניכור ההורי מומלץ לעמוד על קיום זמני השהות עם הילד, לשהות במחיצתו זמן רב ככל האפשר, להקפיד לעמוד בזמנים שנקבעו על ידי בית המשפט, לדרוש גם מהצד השני שיקיים את זמני השהות שנקבעו לו ולהקפיד לערב את בית המשפט במקרים של חריגה מהזמנים הקבועים.

במסגרת הטיפול בתסמונת הניכור ההורי מומלץ גם להגיש בקשה לבחינת המקרה על ידי רשויות הרווחה, כדי שיוכלו לגבש תסקיר מפורט על מצב בני המשפחה, להגיש המלצות קונקרטיות בנוגע לקיום זמני השהות ולהמליץ על פניה לטיפול משפחתי או זוגי שעשוי לסייע בפתרון המשבר.

מכיוון שילדים זקוקים לקשר יציב וטוב עם שני הוריהם לצורך התפתחות תקינה חשוב להילחם על הקשר עימם, גם אם ההסתה גוברת ונאמרות כלפיכם אמירות פוגעניות וקשות. חשוב לזכור כי ילדיכם אוהבים אתכם גם אם המצב מאתגר ומורכב.

כיצד עו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה יסייע להתגבר על תסמונת הניכור ההורי?

מאחר שתסמונת הניכור ההורי היא תופעה פסולה שפוגעת בצורה בלתי הפיכה בנפשם הרכה של הילדים ובהוריהם המנוכרים, חשוב לתקוף אותה בחוזקה ובהקדם, תוך מתן טיפול עמוק ויסודי ודרישה להפעלת סנקציות כלפי ההורה המנכר.

עורך דין מקצועי ומיומן ידע להעריך את חומרת המצב, לגבש תוכנית פעולה משפטית מתאימה ולהוציאה לפועל כדי להביא לחידוש הקשר בין הקטינים לבין הוריהם. אמנם מדובר בנושא אישי מורכב, רגיש וקשה להתמודדות, אך ליווי מקצועי של עורך דין מנוסה יוכל לסייע להורה המנוכר לצלוח את הקשיים בדרך לקשר בריא ואוהב עם ילדו.

כיום, בתי המשפט יוצאים באופן נחרץ נגד תופעת הניכור ההורי ונוקטים ביד קשה כלפי הורים שפועלים באופן אקטיבי כדי להסית את ילדיהם נגד ההורה השני. יש לקוות כי החמרת הסנקציות במקרים של ניכור הורי תרתיע בני זוג בהליכי גירושין מלהסית את ילדיהם נגד הוריהם.

עורכת הדין אושרית ברויר-טפר (צילום: דניאל רחמים-אלוני)
עורכת הדין אושרית ברויר-טפר|צילום: דניאל רחמים-אלוני

עורכת דין ומגשרת אושרית ברויר-טפר בעלת ניסיון של יותר מעשרים שנה בתחום דיני המשפחה, עוסקת בגירושין, ניכור הורי, צווי הגנה, מזונות, הסדרי שהות, חלוקת רכוש, משמורת ילדים, גישור ומו"מ ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד אושרית ברויר-טפר -  053-7933124