בחודשים האחרונים רוכשי דירות רבים שהתקשרו עם חברת פרי נדל"ן, ששילמו דמי הרשמה ותשלום עבור הקרקע, גילו כי פרויקטים שבמסגרתם רכשו דירות אינם מתקדמים כלל. לפיכך, רבים מהרוכשים החליטו לבטל את העסקאות שביצעו מול החברה במטרה לקבל בחזרה את כספם. עם זאת, גם לאחר שהרוכשים הצליחו ליצור קשר עם נציגי החברה כדי לבקש בחזרה את כספם לנוכח הבטחות שקיבלו בעל פה ובכתב כי כספם יושב לידיהם, בפועל לא קיבלו את כספם שנותר בידי החברה. יתרה מזאת, גם רוכשים שביטלו את העסקאות נתקלו בקושי לקבל את כספם בחזרה לאחר שנתקלו בצ'קים שבוטלו ובהבטחות ללא כיסוי להשבת הכסף לחשבונם.

רוכשים רבים אינם מודעים לכך שעם הצטרפותם לקבוצת רכישה הם רוכשים זכות בקרקע אך לא דירה המוגנת תחת הוראותיו של חוק המכר. עורך הדין אוריאל זעירא שמייצג חלק מהרוכשים בפרויקטים במסגרת הליך השיקום של החברה, מציין כי הרוכשים לא תמיד מבינים את המסמכים שעליהם הם חותמים ולכן לרוב לא מעלים על דעתם תרחיש שבו כספם ירד לטמיון והם יישארו ללא כסף וללא דירה.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד גיא סרוסי, לחץ/י כאן

הוראות חוק המכר אינן מעניקות הגנה לרוכשי זכויות בקרקע בקבוצות רכישה

עורך הדין זעירא מציין כי לעתים החברה החתימה רוכשי דירות, במקום על הסכמי מכר, על הסכמי הלוואה - כאילו הם הלוו לחברת פרי נדלן כספים, ואף רשמה לטובתם הערת אזהרה. הערת אזהרה היא כלי משפטי שבמסגרת קבוצת רכישה מעניק לבעל הזכות במקרקעין בטוחה שלא תיעשה עסקה נוגדת במקרקעין. במקרה של קבוצת רכישה הערת האזהרה נחשבת לבטוחה משמעותית וחשובה מאחר שחברי קבוצת הרכישה אינם מוגנים תחת הוראות חוק המכר שחלות על יזמים וקבלנים.

מספר חודשים לאחר שהחברה החתימה רוכשים על הסכמי הלוואה ורשמה לטובתם הערות אזהרה, היא ביטלה עשרות מהערות האזהרה הללו ותוך כך הותירה את הרוכשים ללא כל זכות על הקרקע כאשר כספם נותר בידי החברה.

עורכי הדין גיא סרוסי ואוריאל זעירא, המייצגים חלק מהרוכשים בפרויקטים של החברה אשר ביקשו לבטל את השתתפותם בפרויקטים ולקבל את כספם בחזרה לידיהם, מספרים כי אף על פי שהרוכשים קיבלו מסמך מהחברה שבו צוין כי יקבלו את כספם חזרה בתשלומים, בתאריך המיועד הכסף לא נכנס לחשבונם. יתרה מזאת, גם כאשר הרוכשים פנו שוב לחברה הם קיבלו צ'קים שבוטלו עוד באותו יום. בתגובה, נציגי החברה התנערו מאחריות והאשימו את משבר הקורונה במחדל.

לפניה ישירה אל עורך דין אוריאל זעירא, לחץ/י כאן

מינוי נאמנים לקבוצת אלדד פרי שמצויה בחדלות פירעון

על רקע התנהלות החברה, בתאריך 10.09.20 בית המשפט הורה כי קבוצת אלדד פרי תנוהל על ידי נאמנים שימונו על ידי בית המשפט. כשבוע לאחר מכן נקבע כי המינוי יהיה בתוקף ביחס לכלל החברות הבנות הקשורות לקבוצת אלדד פרי ובתוכן חברת פרי נדל"ן, שארגנה את קבוצות הרכישה, פרי אסטרטגיות שהתקשרה בהסכמי אופציה לרכישת מקרקעין וחברת סולארא שעוסקת בביצוע פרויקטים בתחום הבניה.

מההליכים המשפטיים ניתן ללמוד כי קבוצת אלדד פרי מצויה במצב של חדלות פירעון כאשר המשמעות בפועל היא שלקבוצה אין כספים לצרכים דחופים ולסיום הפרויקטים ששיווקה לרוכשים. לפי דו"ח הנאמנים שפורסם כחודש לאחר המינוי שקיבלו מבית המשפט, כל תזרים המזומנים של קבוצת אלדד פרי עוקל והקבוצה היא חדלת פירעון. לפיכך, הנאמנים הודיעו כי כל רוכש, מלווה ונושה היו צריכים להגיש את תביעת החוב שלהם נגד הקבוצה עד ליום 30.11.20.

בדו"ח שפרסמו הנאמנים צוין גם כי במסגרת ההתנהלות הבעייתית של קבוצת אלדד פרי, בחודשים האחרונים, לאחר שהמצוקה הכספית של הקבוצה כבר הייתה ברורה, החברות שמרכיבות את הקבוצה ביצעו העדפת נושים בין היתר באמצעות שינוי רישומי דירות בפנקסי החברות, הסבת שיקים שהתקבלו ממכירת נכס של החברה לנושה ועוד שלל פעולות שהתבצעו תוך העדפת נושה אחד על פני כלל הנושים של הקבוצה וזאת מתוך שיקולים פסולים.

האם יש סיכוי לקבל את הכסף בחזרה?

בשלב זה מוקדם לדעת מה יעלה בגורלם של רוכשי דירות בפרויקטים של חברת פרי נדל"ן. בעוד הנאמנים פירטו רשימת נכסים של קבוצת פרי שכוללת בין היתר דירות בבעלות הקבוצה בפרויקטים ונכסים שיועדו לשמש לצורכי יזמות, לא ברור האם מכירת הנכסים תתאפשר בפועל. נראה כי צפויים קשיים בכל הקשור למימוש נכסים שהחברה הצהירה כי הם פנויים.

הנאמנים שמונו על ידי בית המשפט ציינו כי ההבטחות של קבוצת פרי נדל"ן ביחס למועדי המסירה של הדירות, למחיר סופי, לתוספות למפרט ועוד, הן פסולות והמצב הכלכלי של החברות בתוך הקבוצה לא יאפשר לה לקיים הבטחות לרוכש ספציפי על פני יתר הרוכשים. נוסף על כך, גם רוכש שמחזיק בצ'ק של הקבוצה או בערבות אישית, לא יוכל לקבל בשלב זה את שהובטח לו.

התאמת תוכנית להמשך בנייה עבור כל אחד מהפרויקטים

במסגרת הדו"ח שפרסמו הנאמנים הם המליצו להתאים לכל פרויקט תוכנית להמשך בנייתו והוצאתו לפועל. בכל אחד מהפרויקטים ייערך אומדן בידי אנשי מקצוע אשר יקבעו מהו הסכום שכל רוכש צריך להוסיף כדי שיוכל לקבל דירה. על כן, נראה שרוכשי הדירות יידרשו להוסיף תוספת כספית משמעותית לצורך קבלת דירה בפרויקטים של החברה.

עורך הדין גיא סרוסי מסכם את הדברים: "פרשת פרי נדל"ן מהווה את אחת מפרשות קריסת חברות הנדל"ן הגדולות והמשמעותיות ביותר בישראל אי פעם. אנו מייצגים מאות מנפגעי קריסת פרי נדל"ן ונלחמים עבורם להכרה בזכויות בקרקע, בין אם מדובר בפרויקט פרי בסט לוד שרוכשי הדירות בו עומדים בפני סכנה של מכירת הקרקע, ובין אם בפרויקטים כמו פרי מלודי פרי פלייס ופרי הורייזון. נמשיך לשמש פה עבור אותם רוכשים תמימים שנואשים לקבל כספם בחזרה".

עורך דין אוריאל זעירא, מרצה למשפטים ובעל ניסיון רב בחדלות פירעון של יחידים ושל חברות, פשיטת רגל, הוצאה לפועל, הסדרי חוב, פירוק חברות, הבראת חברות בקשיים ועוד.

עורך דין גיא סרוסי בעל ניסיון רב בטיפול בחייבים, בייצוג זוכים, בהליכי פשיטת רגל וחדלות פירעון ובחובות עסקים.

עו
עו"ד גיא סרוסי
עו
עו"ד אוריאל זעירא

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.