נושא האלימות הכלכלית במשפחה עלה השבוע לכותרות, בעקבות הדיון הסוער בכנסת – שבמהלכו חלק מחברי הכנסת הביעו זלזול בחוק שנועד להגן על מי שנפגעו. לאחר האירוע, שוחחנו עם נשים כאלה שחוו אלימות כזו על בשרן. הן סיפרו את שעבר עליהן, איך נראים החיים כשאין שליטה על ההוצאות, כשהחובות רק נערמים – וגם: מה הן חושבות על חברי הכנסת שהפילו את החוק?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כבר שנתיים שעמליה, אם ל-3, מסתובבת בין מקלטים של נשים מוכות, ומנסה לברוח מבעלה ומהחיים הקודמים שלה – אבל כבולה לעברה בשל המצב הכלכלי שהיא נמצאת בו, באשמת בעלה. לאחר הלוואה שלקחו, היא נותרה עם חוב של 80 אלף שקלים שאין לה איך לשלם אותו, בפריסה איטית מול הוצאה לפועל היא מנסה להסדירו, ובמקביל לפרנס בקושי את עצמה ואת ילדיה.

"אחת הסיבות שנשים לא הולכות למקלט זה בגלל המצב הכלכלי", אמרה עמליה. "גם אם אעבוד – המשכורת תעוקל". היא סיפרה גם על המצב הנפשי שנגרם לה: "בלילות יש לי שיתוק שינה, חרדות שאני מדמיינת שפתאום הוא יבוא מהחלון, אפילו שאני יודעת שהוא בכלא".

הנשים שחוו אלימות כלכלית (צילום: N12)
שרי דיסקינד, שחוותה בעבר אלימות כלכלית|צילום: N12

אלימות כלכלית כלפי נשים היא תופעה רחבה, אבל לאו דווקא מדוברת. לפי סקר של ארגון "רוח נשית", מתוך 400 נשים נפגעות אלימות במשפחה, מעל 70% מהן נמצאות בחובות שהן לרוב תוצר של אלימות כלכלית.

בכנסת נידון השבוע חוק שמקדמים השרים מירב כהן ואבי ניסנקורן, שהיה אמור להורות לבית המשפט לעצור בצו את האלימות הכלכלית ולאפשר לקורבנות לתבוע פיצוי בהתאם. אולם כמה מחברי הכנסת השמיעו התנגדות לחוק – מה שעורר את זעמן של הנפגעות.

"מה שחברי הכנסת אמרו – זה מזעזע", אמרה עמליה. "שילכו לראות במקלט את הנשים. מזעזע שיש אנשים כאלה שיושבים בכנסת".