נגיף הקורונה הוביל תחילה למשבר בריאותי בעקבותיו הגיע משבר כלכלי אדיר שנותן אותותיו גם באתרי הטיולים בישראל, לשם הגיעו השנה הרבה פחות מטיילים משנים קודמות. העסקים הנשענים על תיירות המטיילים, חוששים מקריסה ומתריעים: "אף אחד לא סופר אותנו".

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

באתרי התיירות בעכו ביקרו בשנים הקודמות כ-20,000 מטיילים בכל חודש באביב. באפריל השנה הגיע מספר קטן של 1,210 מטיילים. בחודש מאי, עם הסרת ההגבלות, עלה מספר המטיילים ל-6,800 – כשליש ממספר המטיילים שמאפיין את האזור בתקופה זו.

בחודשים אפריל ומאי השנה נאסרה כניסת מבקרים לפארקים והגנים הלאומיים. בעקבות ההנחיה, בגן השלושה ("הסאחנה") לא נרשם אף מבקר בחודשים האלו השנה כשבשנה הקודמת בתקופה זו, הגיעו כ-1,500 בני אדם למקום בכל חודש. באזור רמת הגולן, שעסקים רבים בו נשענים על מטיילים, ירד מספר המבקרים החודש בחצי – מ-18,633 בשנה שעברה ל-9,663 השנה. בחודשי המגיפה עצמם המספר היה נמוך בהרבה ועמד על 3,460 מטיילים.

חניון לילה בארות (צילום: מעין לוי, רשות הטבע והגנים)
חניון לילה בארות|צילום: מעין לוי, רשות הטבע והגנים
חניון לילה בארות (צילום: מעין לוי, רשות הטבע והגנים)
חניון לילה בארות|צילום: מעין לוי, רשות הטבע והגנים

גם בדרום הארץ נצפתה ירידה בכמות המטיילים, אלא שזו הייתה חדה פחות -  בחודשים אפריל ומאי בשנה שעבר ביקרו בין 800 ל-1,200 מטיילים באיזור דרך הערבה ו'חבל אילות'. בשיא המגיפה בחודש אפריל הגיעו 236 מטיילים בלבד, ועם שחרור המגבלות עלתה כמות המטיילים לכ-600.

יש מי שהירידה במספר המטיילים מדאיגה אותו במיוחד. אייל בן-יהודה, מדריך טיולים מחולון סיפר על חששותיו: "מסוף דצמבר כשהחלה המגיפה לכל מדריכי הטיולים אין עבודה או צפי חזרה לעבודה. אמרו לנו שהטיולים המאורגנים יחזרו רק במרץ 2021 ובינתיים אף אחד לא סופר אותנו. המקצוע שלנו לא יחזור להיות כמו שהיה: אם בעבר הוצאנו טיולים של 45 אנשים, היום לא יהיו יותר מ-20 איש. כמות הטיולים תרד באופן משמעותי כי אנשים יישארו בפחד עוד תקופה ארוכה. אנחנו המדריכים החוליה החלשה, יש בינינו מי שהולך עם הראש באדמה כי ברגע שאין פרנסה מתחילים הצרות".

במהלך החורף עלה מפלס הכנרת לרמה הגבוהה ביותר זה יותר מעשור, אך רק מעטים הגיעו לראות זאת: במאי עמד המספר על 3,400 בחודש מאי, לעומת 8,000 בשנה שעברה. עילום אביגדורי, מנהל 'ווישטריפ' ישראל', התייחס לירידה במספרים: “מול ירידה דרסטית בנתונים בעקבות הקורונה, אנו מזהים התאוששות ויציאה של הציבור בישראל לאתרי הטבע, הפארקים והיערות. המדדים שלנו מצביעים על כך שאתרי הטיולים חזרו שוב לראות מבקרים, אמנם לא כפי שהראו המספרים בשנה שעברה, אחרי תקופה ארוכה בה הציבור נמנע מלהגיע אליהם”.

גן השלושה (צילום: יהודה כרמי, רשות הטבע והגנים)
גן השלושה|צילום: יהודה כרמי, רשות הטבע והגנים
חורשת טל (צילום: שי קורן, רשות הטבע והגנים)
חורשת טל|צילום: שי קורן, רשות הטבע והגנים

'‏WishTrip' היא חברה ישראלית שמפעילה טכנולוגיה בינלאומית למטיילים בטבע ופארקים, זאת באמצעות אפליקציה שזכתה לכינוי “הוייז של המטיילים”. האפליקציה מאפשרת למטיילים לקבל מידע בזמן אמת לגבי מספר המטיילים הנמצאים בפארק, עדכונים על מפגעים, עומסים ודרכים חלופיות, קבלת הסברים ומידע על אתרי תיירות והעלאת תמונות ושיתוף וידאו עם מטיילים נוספים.

מנתוני רשות הטבע והגננים, בחג השבועות טיילו ברחבי הארץ כ-100 אלף בני אדם בשמורות הטבע הפתוחות ועוד 90 אלף בגנים הלאומיים. כדי להקפיד על מגבלות הקורונה, ברשות הטבע והגנים ביקשו מהמטיילים להירשם מראש לפני הגעתם לשמורות. בתחילת חודש מאי בוצע סקר כדי לקבל תמונת מצב של חווית המטיילים בצל המגיפה. מתוצאותיו עלה ששיעור המבקרים שהעידו שנהנו במידה רבה או רבה מאוד מהביקור היה גבוה ועמד על 94 אחוזים. ככלל, תחושת הביטחון של המטיילים הייתה טובה ושיעור המבקרים שהעידו שחשו מוגנים במידה רבה או רבה מאוד עמד על כ-77 אחוזים. לצד זאת, היו מטיילים שהביעו תסכול מכך שמבקרים אחרים באתרים לא חבשו מסכות.