שלושה שבועות לפני סגירת רשימות המועמדים לכנסת ה-24, עושה רושם כי הפיצול של ימינה הוא עובדה מוגמרת. אך בעוד היו"ר נפתלי בנט אמר כי ההיפרדות מבצלאל סמוטריץ' היא תוצאה של "הקצנה אין-סופית ופרובוקציות", למספר שתיים ברשימה, איילת שקד, יש הסבר אחר לחלוטין.

"הוויכוח מול סמוטריץ' לא היה אידיאולוגי, אלא רק על מקומות ברשימה", אומרת שקד בריאיון ל-N12. "הצענו לו את מקומות 3, 6 ו-10, להמשיך את השותפות כמו שהיא היום. רצינו להישאר מאוחדים אבל בצלאל סירב ובחר להתפצל מימינה".

בפעם הקודמת שבנט ושקד רצו בנפרד מסמוטריץ', בבחירות מועד א', השניים לא עברו את אחוז החסימה ונותרו מחוץ לכנסת. הפעם, אומרת שקד, הסיטואציה שונה: "אנחנו לא נמצאים בכלל באזור הסכנה של אחוז החסימה. להפך, בעקבות הפיצול אנחנו יוצאים לדרך חדשה ועכשיו ימינה היא מפלגה שפונה לכלל אזרחי מדינת ישראל. אני חושבת שימינה יכולה לגדול ולפנות לקהלים חדשים שקודם חששו להצטרף. היום נפתלי בנט הוא מועמד לראשות ממשלה".

עכשיו כשסמוטריץ' לא איתכם, יש יותר סיכוי לחבירה עם גנץ?

"זה לא עומד על הפרק, בלי קשר לסמוטריץ'. אנחנו לא מעוניינים בחיבור כזה, כי גנץ הוא חלק מממשלת הכישלון הזאת. אנחנו חושבים שהממשלה הזאת כשלה, בוודאי גנץ ונתניהו, בכל ניהול משבר הקורונה, וכמו שהם חלק מממשלת הכישלון, כך גם כל מפלגתו של גדעון סער".

ובכל זאת מיהרתם לחתום איתו על הסכם עודפים.

"הסכם עודפים עם מפלגה גדולה רק עושה נזק למפלגה הקטנה יותר. לכן לא היה שווה לנו לחתום על הסכם עודפים עם הליכוד, והמפלגה שהכי התאימה לנו הייתה המפלגה של סער".

בבחירות מועד א' בנט ושקד היו בהנהגה משותפת, במועד ב' שקד נטלה את המושכות והובילה את הרשימה, אך בבחירות מועד ג' היא לקחה צעד אחורה ובנט חזר לעמוד בראש. כך יהיה גם בבחירות הקרובות, למרות העובדה שדווקא בהובלתה של שקד זכתה הרשימה לשבעה מנדטים, לעומת שישה בלבד שקיבלה בבחירות האחרונות.

מה הסיבה שהפסקת להוביל את הרשימה?

"בסיבוב השני הייתי אחרי קדנציה מאוד מוצלחת במשרד המשפטים. אחרי שבנט נהיה שר ביטחון הוא צבר עוד ניסיון ואני חושבת שהיום הוא האדם המתאים להנהיג. אנחנו יודעים לוותר אחד לשני על האגו כשצריך, זה די נדיר בפוליטיקה".

את רואה את עצמך חוזרת להנהיג?

"כן. יש לי שאיפות משלי ובעתיד אני גם אשמח להגשים אותן. כרגע זה הזמן של נפתלי בנט, אני חושבת שהוא בשל ומתאים להיות ראש ממשלה, אבל אני לא חושבת שראש ממשלה צריך להיות פה ל-30 שנה. אנחנו חושבים שהגבלה לשלוש קדנציות זה דבר בריא וטוב".

הציבור, לפחות לפי הסקרים האחרונים, חושב אחרת. בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה בנט מגיע בסך הכול למקום הרביעי, עם 10% תמיכה בלבד, הרחק מנתניהו שזוכה ל-33%, אך גם פחות מגדעון סער ומיאיר לפיד. גם על פי תמונת המנדטים בנט נראה כמועמד שסיכוייו להחליף את נתניהו אינם גבוהים, מאחר שימינה זוכה ל-13 מנדטים בלבד, פחות מ"תקווה חדשה" של גדעון סער עם 16 מנדטים. וכך, בעוד שבפעמים הקודמות מי ש"שתה" לבנט ושקד את המנדטים ברגע האחרון תמיד היה נתניהו, הפעם, כך נראה – ניצב בפניהם יריב חדש ומסוכן.

"יש שלושה אנשים שמובילים כעת בסקרים - בנט, סער ולפיד", אומרת שקד. "אחד משלושתם יכול להחליף את נתניהו. מי שהכי מתאים הוא בנט ואני חושבת שהציבור יבין את זה. בשנה האחרונה אנחנו היינו האופוזיציה הכי משמעותית, כך שמי שרוצה שינוי - זה רק ימינה".

נפתלי בנט (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90)
"מוותרים על האגו אחד למען השנייה, זה נדיר בפוליטיקה"|צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90

גם סער מבטיח שינוי.

"כל האנשים במפלגה של גדעון סער היו חלק מהכישלון וברחו ברגע שהספינה טבעה. אלקין והנדל היו שרים בממשלת הכישלון והאוזר, שאשא ביטון וסער היו חברי כנסת בקואליציית הכישלון. האוזר אפילו הוביל את פשרת התקציב שדחתה את פירוק הממשלה בעוד שלושה חודשים. כבר עכשיו אנחנו רואים ירידה תלולה של סער בסקרים ואני מאמינה שאנחנו נעבור אותו".

אבל אתם, בניגוד לסער, לא מוכנים לומר שלא תשבו תחת אותו ראש ממשלה, שאותו אתם מאשימים בכישלון.

"כי אני לא מוכנה להחרים מיליון מצביעי ליכוד. אני מאמינה בדמוקרטיה, אוהבת את המדינה והעם שלי ואכבד את הכרעת הבוחר. בסוף מי שיקבע זה הציבור. אני חושבת שאי היציבות השלטונית זה דבר רע למדינת ישראל ולא יכול להיות שבגלל חרמות אנחנו מתגלגלים ממערכת בחירות אחת לשנייה, לשלישית ולרביעית".

גדעון סער בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
סער. "כל האנשים במפלגה שלו היו חלק מהכישלון"|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

על פי הסקרים, נראה שאתם משלמים על זה מחיר פוליטי.

"אנחנו פוליטיקאים ישרים ואני לא מוכנה לשבור את המילה שלי לבוחר. המילה שלי היא ברזל. לעומת זאת, יועז הנדל וצביקה האוזר אמרו גם בפעם שעברה שהם לא יישבו תחת נתניהו, אלא שהם באו להחליף אותו. בסוף הם ישבו תחתיו והאריכו את חיי ממשלתו, ומי שפירק את הממשלה זה נתניהו כי הוא לא רצה לקיים את הרוטציה. בגלל שאנחנו לא מחרימים אף מפלגה ואף מפלגה לא מחרימה אותנו, יש לנו את הסיכוי הגבוה ביותר להרכיב ממשלה, אבל אני אכבד כל הכרעה".

אז למה לא נכנסתם לממשלה הנוכחית כשהיא הוקמה?

"נתניהו סירב להכניס אותנו לממשלה. הוא פירק את גוש הימין וזרק אותנו לאופוזיציה, זו הייתה החלטה שלו. נתניהו כעיקרון תמיד העדיף מפלגות מהשמאל על פני מפלגות מהימין".

אבל בנוסף יש פה גם עניין אישי כלפיכם.

"לאורך השנים נתניהו נתן לתחושות אישיות להתערב בפוליטיקה. אם הוא יכול, הוא תמיד מנסה קודם כל להשאיר אותנו באופוזיציה. גם ב-2013 הוא הודיע לנו שאנחנו באופוזיציה, חתם עם ציפי לבני, נתן לה את תיק המשפטים, ואנחנו עשינו את השותפות עם לפיד כדי להיכנס לקואליציה. צריך לשאול אותו מה הסיבות לזה. אנחנו היינו מאוד ענייניים".

מה אתם חושבים על הרומן החדש של נתניהו עם הציבור הערבי?

"לחזר אחרי הקול הערבי זה דבר לגיטימי ואנחנו מאוד בעד שילוב החברה הערבית מבחינת הזכויות האזרחיות. גם לנו יש לנו מטה מיעוטים. אבל מה שנתניהו עושה זה להכשיר את הרשימה המשותפת - דבר שהוא מסוכן מאוד מבחינה אסטרטגית לכל הימין בישראל. מנסור עבאס והתנועה האסלאמית הם אנשים שהלכו לבקר בכלא את הרוצחים של החיילים מליל הקלשונים. ברגע שנתניהו מכשיר אותם אז גם לשמאל תהיה לגיטימציה ללכת איתם".

במה בנט עדיף על יתר המועמדים?

"מכל המועמדים מול נתניהו הוא האדם עם הניסיון הפוליטי הכי עשיר - כשר חינוך, כשר כלכלה, כשר ביטחון, חבר בקבינט המון שנים. הוא גם בא מהמגזר הפרטי, הקים חברה, יזם, מנהל. זה נורא חשוב. הוא מבין מה זה להקים עסק. המון פוליטיקאים גדלו בתקשורת או במגזר הציבורי ולא מבינים מה זה להוציא חשבונית, לשכור עובדים, להתפרנס, להיות אחראי למשכורת שלך ושל אנשים אחרים".

"מה שנתניהו עושה זה להכשיר את הרשימה המשותפת - דבר שהוא מסוכן מאוד מבחינה אסטרטגית לכל הימין בישראל"

נתניהו לא מבין כלכלה?

"הוא זה שאחראי למצב הקשה שאנחנו נמצאים בו. הוא שיחק במשחקים הפוליטיים שלו והשאיר אותנו בלי תקציב מדינה. זה שלמדינת ישראל אין תקציב לשנת 2020 ועד אוגוסט לא יהיה תקציב לשנת 2021 - בעיניי זה פשע גדול. אנשים עוד לא מבינים את עומק המשבר הכלכלי. הקורונה היא כמו צונאמי, זה גל ששטף אותנו וישאיר אחריו הריסות. נתניהו השאיר אותנו עם גירעון של 160 מיליארד שקל, עם הלוואות שאפילו הנכדים שלנו עוד יצטרכו לשלם ועם 20% אבטלה. האתגר הכי גדול יהיה להקים ממשלה שתדע להתמודד עם החורבן הכלכלי שאנחנו משאירים אחרינו".

נפתלי בנט (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90)
נתניהו. "השאיר אותנו עם הלוואות שאפילו הנכדים שלנו יצטרכו לשלם"|צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90

הקורונה היא משבר כלל עולמי.

"אבל אנחנו מדינת אי. יש לנו מעבר גבול אחד, נתב"ג - לא כמו מדינות אירופה עם מעל 100 מעברי גבול. אנחנו מדינה קטנה עם אוכלוסייה צעירה. כשחתמו את ההסכם עם איחוד האמירויות הלכתי לשר הבריאות ולאנשים הרלוונטיים והתחננתי אליהם - 'אל תאפשרו לטוס בלי לחייב בדיקה בחזרה ובדיקה נוספת יומיים לפני שעולים למטוס במדינת היעד. אל תתנו לאנשים סתם לנחות כאן ולהיכנס לישראל'. הם אמרו לי שאני צודקת, אבל לא עשו שום דבר. בחנוכה טסו 50 אלף ישראלים לדובאי, חזרו לכאן, חלקם חולים, ואף אחד לא עשה שום דבר, אלא רק אחרי שהסתיימה שם מסיבת ההדבקה. זה ניהול כושל".

"למה הגענו לסגר שלישי?", שואלת שקד. "למה לא עשו סגרים דיפרנציאליים במקומות שבהם עלתה התחלואה? הם לא ידעו לכפות את הסגרים האלה על אוכלוסיות מסוימות, כמו חרדים וערבים, מטעמים פוליטיים. צריך לדעת לעמוד בלחצים. במלחמה אי אפשר לעשות חישובים פוליטיים".

מה התוכנית הכלכלית שלכם?

"קודם כל צריך לשקם את ההריסות. צריך לעשות קיצוצים כואבים ולייעל את המגזר הציבורי. כולם מבינים את זה ומפחדים לדבר על זה. מדינת ישראל היא מדינת כל פקידיה. כל פקיד שנוסף למגזר הציבורי מוסיף עוד רגולציה כי הוא צריך עבודה. לכן יש להקפיא גיוסים של פקידות בשנים הקרובות - אפילו לא עובד חדש אחד למנגנון של המגזר הציבורי. צריך לקצץ בבשר החי של הרגולציה. אנחנו לא נקים ממשלה גדולה ומיותרת עם 34 שרים, זו דוגמה אישית רעה. בממשלה של בנט יהיו 22 שרים".

איזה תיק תרצי לקבל?

"בעיניי ארבעת המשרדים הכי חשובים הם האוצר, המשפטים, החינוך והבריאות. עשיתי במשרד המשפטים דברים שאף אחד לא עשה לפניי ואני אשמח לחזור לשם".

בין היתר כרתת בוועדה לבחירת שופטים ברית עם אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין שחשוד שתמך בקידום שופטת תמורת שוחד מיני.

"הוועדה לבחירת שופטים עובדת בצורה של דילים וככה זה נעשה תמיד. לאורך שנים שופטים היו מקדמים את המקורבים אליהם ואת בני משפחתם. אם נפל פגם בהליך מינוי של שופטת אחת זה לא צריך להכתים את כל עבודת הוועדה. אני גאה מאוד בשותפות הפוליטית שעשיתי עם לשכת עורכי הדין והייתי עושה אותה עוד פעם, כי בזכותה הצלחתי למנות לראשונה שופטות ושופטים שמרנים לכל הערכאות ולבנות מחנה שמרני בבית המשפט העליון, שהוא שונה היום ממה שהיה לפני ארבע שנים. גם שופטת המחוזי שפסקה עכשיו נגד מוחמד בכרי היא מינוי טוב שלנו".