"התגובה הישראלית לעזה תגיע", מכריז יוסף חדאד, ערבי-ישראלי מנצרת שהפך בשנים האחרונות למעצמת הסברה, כשהוא פונה למאות אלפי אנשים מהעולם. "שערי הגיהינום הולכים להיפתח עליכם", הוא ממשיך ומשגר מסר מאיים לחמאס. חדד, היום בן 37, התנדב בעבר לגולני ולחם במלחמת לבנון השנייה. הוא מוגדר כנכה צה"ל מאז שנפצע קשה ב-2006 - אך בימים האחרונים הוא יצא למלחמה מסוג אחר: חדאד נלחם למען ישראל בזירת ההסברה וחושף את הזוועות הבלתי נתפסות - ואת האמת על המתרחש בעזה.

השעה 0:30 בלילה, חדאד עושה את הדרך מאזור ירושלים בחזרה לביתו שבצפון ועדיין, נשמע עירני ונחוש מתמיד "לעמוד על המשמר". מאז שפרצה ביום שבת מתקפת הפתע של חמאס נגד ישראל, הוא לא נח לרגע ומהרגע הראשון - משקיע מאמצים אדירים כדי לחשוף את השקרים של האויב מסביב לשעון ולהשפיע על דעת הקהל בעולם.

"אין לי את הפריבילגיה כרגע לעכל ולא רבע דבר", הוא אומר בריאיון למגזין N12, שמתקיים בסוף היום השלישי למלחמה. "אני בערך כמעט 30 שעות בלי שינה, אולי תפסתי תנומה קטנה פה ושם", מספר חדאד, שעומד בראש עמותת "ביחד ערבים זה לזה". "מה שקורה פה פסיכי, כרגע כל כולי עסוק בהסברה, אבל ברגע שהדברים ישקעו יותר - אני אחטוף את ההלם".

"די מהר הבנתי את גודל האירוע"

מתקפת הפתע הנוראית תפסה את חדאד בשעה ששהה בביתו שבנצרת. "אני קולט פתאום שהטלפון שלי מוצף, 300 הודעות, ואז מבין שקרה פה משהו גדול", הוא משחזר. "באותו רגע 'עליתי על מדי ב'' ופשוט התחלתי לתפעל את כל המערכת שיש לי. מזל שדי מהר הבנתי את גודל האירוע".

מה זה אומר לתפעל את המערכת?

"לתפעל את המערכת זה אומר שיש לנו את סיירת ההסברה בשפות ערבית, אנגלית ועברית. הוספנו ממש לאחרונה גם ספרדית ומתחילים לפעול גם בצרפתית ופורטוגזית, אנחנו משתכללים עם הדרך. יש מאחורי הקלעים הרבה אנשים שעובדים איתי מסביב לשעון, בהתנדבות מלאה בדיוק כמוני. מאחורי הסרטונים שאני מעלה יש הרבה ערבים-ישראלים וגם יהודים שמפיקים תכנים, מביאים אותם ועורכים".

יוסף חדאד
"המציאות האחרת הזו מחייבת אותנו להתנהג בצורה אחרת". חדאד מול הפגנה אנטי-ישראלית

במקביל, אתה מרבה להתראיין לתקשורת בארץ ובעולם. מה המטרה שניצבת לך מול העיניים כשאתה יושב מול המראיינים ועומד על שלך?

"מלבד להסביר את מה שקורה במדינה, להעביר את המציאות ואת האמת, חשוב לי להעביר את המסרים שלי ולהשפיע גם על העולם ביחס לישראל", הוא מציין. "אם מבקשים ממני להתראיין - אני בא לכל ערוץ בכל שפה, כדי להסביר לעולם שחמאס הוא למעשה דאעש. אנחנו צריכים לדעת שזו הדרך היחידה". 

"אין סיכוי לאיומים האלה עליי"

"בעולם חייבים להגיד שחמאס זו לא תנועת התנגדות, אלא ארגון טרור רצחני, נפשע ונבזי כמו דאעש", מדגיש חדאד. "המוטו שלי הוא שאין תחנה קטנה או גדולה, רייטינג או לא. אני מתייחס באותה מידה לכל ערוץ, בין אם הוא נחשב לבין-לאומי זוטר ובין אם הוא הכי מיינסטרימי. התראיינתי בשפה האנגלית ובערבית, הייתי בטלוויזיה הכורדית, בטלוויזיה הרוסית, הנורווגית וכמובן גם בכלי תקשורת ישראליים", הוא מוסיף.

לדבריו, התגובות שהוא מקבל בעקבות פועלו מדברות בעד עצמן. "אני רואה לא מעט אנשים או פוליטיקאים ששולחים לי הודעות ואומרים: 'תמשיך בגישה הזו כי זה משפיע על פרלמנטים'", מעיד חדאד, שמגיע תמיד מוכן עם הוכחות.

למרות האיומים שמשוגרים לעברו, חדאד ממשיך לעמוד כחומה בצורה ולא נותן לשום דבר לשבור אותו. יש לו מטרה ברורה לנגד עיניו - להפריך את השקרים ברשת ולייצר הסברה למען ישראל. "אני חוטף איומים, אבל מי יעצור אותי? אין סיכוי לאיומים האלו", הוא מבהיר.

מה אמרו לך?

"אמרו לי: 'אל תדאג, הגענו לדרום - נגיע גם אליך. אתה הראשון שתלך ותהיה מושפל. אני אלמד אותך כוח, נתעלל בך ונאנוס אותך'. אין לי טעם להתרכז בזה, אלא להיפך. עצם זה שאני מתעלם מהם, זה מרתיע אותם וגורם להם לעוד יותר עצבים".

ולמרות זאת, אתה עדיין מסתובב עם אקדח.

"אני מסתובב עם אקדח כי אם עכשיו יתרחש פה אירוע ביטחוני, אני רוצה לדעת שיש לי את היכולת להגיב ולהגן גם על הסובבים אותי וגם על עצמי. אני מאוד בעד לפתוח את כל נושא הנשקים לאזרחים בצורה אחראית. כן צריך לחמש אותם בצורה אחראית, אבל להשאיר רף כלשהו כדי שהם לא יגיעו לידי קיצוניים".

יוסף חדאד
"אני רואה לא מעט אנשים או פוליטיקאים ששולחים לי הודעות ואומרים: 'תמשיך". חדאד

"לא רואה בעצמי אושיית רשת"

חדאד מאמין כי הדרך היחידה להשפיע היא לזעזע את העולם, באמצעות שימוש בסיפורי הזוועה מהמלחמה. כדי להגיע לכמה שיותר אנשים ממדינות שונות. "הייתה לי דילמה קשה מאוד אם לשתף את הסרטונים של חמאס", הוא מודה. "יש לי אחריות כלפי אזרחי מדינת ישראל ואני מרגיש את זה. הרשתות החברתיות הן כלי עבורי, אני לא אושיית רשת ואני לא רואה את עצמי ככה".

"אני יודע שהעולם חייב לראות את זה ולהבין את מה שאנחנו עוברים כדי לאפשר למדינה שלנו להגיב בהתאם", מסביר חדאד את מה שעומד מאחורי זה. "אז החלטתי לטשטש כמה שאני יכול מהסרטונים ולכתוב בפוסט אזהרה - שיידעו שזה לא סרטון קל". הוא אף החל לאחרונה להשתמש גם בבינה מלאכותית שמתרגמת את דבריו מאנגלית וערבית לשפות נוספות - ספרדית וצרפתית, כדי להגיע לעוד אנשים מהעולם.

לצד זאת, הוא מבהיר כי "זו לא החלטה קלה בכלל. אבל המציאות שאנחנו נמצאים בה היא לא משחק טלוויזיה". חדאד ממשיך בטון נחרץ שמסתיר כאב עצום: "ישראל כבר לא תחזור להיות אותה ישראל. הדור הזה מצולק והמציאות האחרת הזו - מחייבת אותנו להתנהג בצורה אחרת".

"מאות מחבלים טבחו בכל מי שיכלו וביצעו פשעי מלחמה אכזריים", אומר חדאד באחד הסרטונים שפרסם בימים האחרונים וזכה ליותר מרבע מיליון צפיות. "במסיבה ליד רעים הגיעו מחבלי חמאס וטבחו, אנסו וחטפו משתתפים", הוא מוסיף. "בעולם מבינים יותר ויותר את פשעי המלחמה של חמאס והחלו לראות עד כמה מוצדקת המלחמה של ישראל" .

יוסף חדאד
"אם מבקשים ממני להתראיין - אני בא לכל ערוץ בכל שפה, כדי להסביר לעולם שחמאס הוא למעשה דאעש". חדאד

"קיבלתי הודעות מערבים שהתפכחו"

איזה תגובות אתה מקבל בעקבות הסרטונים האלו?

"בימים הקשים האלה - לפעמים כל גרגר קטן של תקווה הוא פתאום כל כך עוצמתי. את יודעת כמה הודעות קיבלתי מערבים שהתנגדו לפעילות שלי, ופתאום קלטו ואמרו לי: 'אנחנו ראינו את חמאס כובשים את הדרום. ראינו את מעשה הטבח והזוועה שעשו ואיך מתייחסים לילדים, לאזרחים ולנשים'. נפל להם האסימון. בתקופת 'שומר החומות', הייתי חוטף לא מעט קללות מהקיצוניים מתוך החברה הערבית. אני כבר לא שומע אותם. הוא מתחבא. אני לא בא לייפות את זה, המיעוט הקיצוני בחברה הערבית עדיין קיים. חלק מהאנשים שלא היו אגרסיביים מבחינת אלימות וקללות אבל התנגדו לדרך שלי – התפכחו", מדגיש חדאד.

ומנגד, אי אפשר להתעלם מהגינויים נגד ישראל וההפגנות שתומכות בחמאס בעולם הערבי.

"אני לא יכול להכליל אף פעם, אבל יש לא מעט שמחה בעולם הערבי. אני יכול להבטיח לך שמהר מאוד החיוכים האלה יירדו".

חמאס מנסה לגרור גם את ערביי ישראל ומשגר לעברם קריאות להצטרף ללחימה נגד ישראל. עד כמה זה עלול להתסיס עוד יותר את השטח?

"כרגע בשלב הזה ובמצב הנוכחי, כל ערבי ישראל מהמיעוט הקיצוני שיחשוב על להצטרף - דמו בראשו והוא יחשב כבוגד. 'שומר החומות' לא יהיה. החברים שלי המוסלמים שמתפללים לאלוהים כל יום, רוצים קודם כל ומעל לכל - שלום, אחווה ושותפות. זה האיסלאם הנכון והרוב".

"זו הפעם הראשונה שעלה לי חיוך"

ועדיין, הוא מתוסכל מהעובדה שברשתות החברתיות בעולם הערבי "מדברים על חמאס כאילו היא 'תנועת התנגדות' ומפרסמים סרטונים של אונס, זה דאעש לגמרי. כל ממשל חייב להגדיר את האנשים שתומכים בחמאס - כתומכי טרור וכחלק מהם להגדיר את מידת ההסתה שלהם כטרוריסטים", מאמין חדאד. "אני בקשר עם חברי פרלמנט - שולח להם את השלטים וההפגנות שמדברים. אחד מהם שקרא לחמאס 'התנגדות', אמר לי 'ל**יין אותם' אחרי ששלחתי לו סרטון שצילמתי. זו הייתה הפעם הראשונה שעלה לי חיוך קטנטן על הפנים".

אנחנו רואים כל כך הרבה תעמולה ולוחמה פסיכולוגית של חמאס, אבל אין מספיק הסברה ישראלית, לפחות לא בצורה מסודרת.

"יש הסברה מעולה של דובר צה"ל בערבית ובאנגלית, יש הסברה מעולה של משרד החוץ בדף של 'ישראל מדברת בערבית'. אבל כל עוד אין משרד שיאגד את כל נושא ההסברה, לעולם לא נצליח למקסם את היכולת שלנו ואפילו להגיע ל-50% מהרמה שאפשר להגיע אליה. צריך להיות משרד הסברה שמהווה מעטפת לכל המשרדים וגם מחבק את כל הארגונים הא-פוליטיים והלא רשמיים. יש כאן כישלון חרוץ של מי שמוכן לקבל את הכישלון". (הריאיון התקיים לפני הודעת שרת ההסברה גלית דיסטל-אטבריאן על התפטרותה)

למרות שבימי המלחמה חדאד מתאפק שלא למתוח ביקורת על אחמד טיבי, הוא דווקא מתייחס בחיוב להתבטאויות של מנסור עבאס - שקרא לארגוני הטרור בעזה לשחרר את השבויים ישראליים. "אני חושב שאם מנסור עבאס אמיץ באמת ורוצה לקחת צעד שלם ולא חצי צעד, הוא צריך להיכנס לממשלת החירום ולהגיד: 'אני חלק מהממשלה ואני מגבה את מדינת ישראל, את תושביה היהודים והערבים'", הוא טוען.

"הייתה מחשבה שאלו אולי הרגעים האחרונים"

חדאד שמאורס לאמילי שריידר, פעילה חברתית בעצמה, שירת בצה"ל כלוחם גולני שלחם בקרב בינת ג'ביל שבו נהרגו שמונה לוחמים ובהם הסמג"ד רועי קליין. טיל קורנט שנורה בידי כוח חיזבאללה פגע בקיר לידו וכתוצאה מההדף והרסיסים, יוסף נפצע קשה ופונה תחת אש. "הייתה מחשבה שאלו אולי הרגעים האחרונים, אבל אני לא יודע איך לתאר את הטראומה. את ההרגשה של הפחד. הייתי באיבוד דם מטורף ובזמן שחילצו אותי, ירו עלינו".

יוסף חדאד ואמילי שריידר (צילום: באדיבות אמילי שריידר)
יוסף וארוסתו אמילי שריידר|צילום: באדיבות אמילי שריידר

בתחילת אוגוסט, 17 שנה אחרי - הוא פגש לראשונה את הצוות שחילץ אותו וסגר מעגל. אולם, דווקא כעת הוא לא נותן למחשבות שלו לנדוד לשם ומרוכז כל כולו בעשייה. "הפעם הראשונה שבה חשבתי על מלחמת לבנון השנייה, הייתה כשאמרו לי שחטיבת גולני חטפה מהלומה מאוד קשה וכולנו יודעים מה האבדות".

"היה לי קשה, אין לי מילים לתאר את זה", משתף חדד. "כשזה קרה לנו, לא רק שלא התייאשנו וברחנו - אלא הכנו בחיזבאללה כמו שלא הכנו בעבר. אני סומך על החיילים שינקמו וילמדו אותם לקח שלא יישכחו".

חדאד הוא ההפך מנאיבי, מבין לאן נושבת הרוח ועד כמה החדשות רחוקות מלהיות אלו שהתרגלנו אליהם. אבל דווקא ברגעים הקשים האלו, הוא נזכר בילדות שלו בחיפה, כשהיה משחק עם חבריו, יהודים וערבים יחד. "תמיד חקרתי ורציתי לראות בחברה הישראלית יותר ויותר את המודל שראיתי במגרש השכונתי. כל אחד שומר על התרבות ועל המסורת שלו, אבל כן רוצה להכיר את זו של האחר. עם ישראל ינצח", הוא מסכם ומייחל בכל ליבו שנדע ימים טובים מאלו.