כמה זה מתסכל לקרוא על האנשים שמתעשרים מכל משבר כלכלי ומכל התרסקות של הבורסה ולגלות  שמראש מדובר באנשים שגם ככה כסף לא חסר להם. ההסבר לכך הוא פשוט – הרבה יותר קל להיות "אמיץ" ולקחת סיכון כשיש לך הרבה כסף בצד. הרי גם אם אותם עשירי על קונים מניות במיליוני דולרים, זה רק הימור על חלק קטן מההון שלהם.

האם זה אומר שצריך תמיד לקחת סיכון כשהשוק במשבר? רוב המשקיעים בבורסה הם משכבות "עממיות יותר", ולטובתם שוחחנו בנושא עם שלושה מקצוענים מתחום ההשקעות בשוק ההון.

שוק במשבר - קשה לנבא וצריך ריחוק רגשי

"השיעור שנלמד כל פעם מחדש – לא לקבל החלטות חפוזות מפאניקה", מסביר אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "כששווקים מתחילים ליפול המשקיעים חשופים לכותרות ופרשנויות על גבול האפוקליפטיות. המשקיעים בורחים ומוכרים ומקבעים הפסד וחוזרים לשוק כשהוא בעליה ומפסידים פעמיים. זה אופייני למשברים".

אז מה צריך לעשות?
"קודם כל, לא לגעת בכספים שאינכם זקוקים להם בקרוב כמו חסכונות פנסיוניים, תיאזרו בסבלנות – כלכלות תמיד מתאוששות ואתן השווקים.

"בניגוד לפסיכולוגיה הטבעית, בשוק ההון צריך ריחוק רגשי, לנשוך שפתיים ולהמשיך. בנקודות שפל כשהשוק יורד והשמיים הכי קודרים, דווקא אז צריך להגדיל סיכון – מי שיגדיל סיכון ישיג תשואה גבוהה. מי שמתאוששות הכי מהר הן מניות ואג"ח של חברות עם פעילות אמיתית.

"בכל מקרה לא לגעת בהשקעות לטווח ארוך, כמו חסכונות פנסיוניים. אם לא הייתה לכם ברירה וכן משכתם את ההשקעות שלכם, לעשות את זה כמה שיותר מוקדם, עדיף לפני המשבר, ואם לא גיליתם משהו חדש ומעניין במהלך המשבר, תיאזרו בסבלנו ותחכו – כלכלות תמיד מתאוששות והשווקים תמיד חוזרים לעלות.

"משקיעים מוסדיים כמו קרנות פנסיה וקופות גמל, שמנהלים כסף שאינו שלהם, נהנים מאותו ריחוק רגשי, ולכן הם אלה שתמיד קונים בזמני משבר".

אלון גלזר, סמנכ"ל לידר שוקי הון, מודה שמניסיונו ארוך השנים, שחלקו אישי וכואב, אנחנו לא טובים בלזהות את הפיקים ואת הירידות החזקות של השווקים. "בנוסף, אנחנו פועלים באופן לא רציונלי ונכנעים לרגשות שלנו -  כשיש שפל נבהלים ובורחים, וכשיש פריחה, הופכים לחלק מהאופוריה. אנחנו בורחים כשצריך להיות אמיצים ואנחנו חפוזים כשצריך להיות זהירים. לכן, לא למכור בפאניקה ולא להצטרף לעדר באופוריה. הטבע האנושי מכוון אותנו להיות חזירים כשהשוק עולה ושפנים כשהשוק יורד".

בורסה (אילוסטרציה: Rawpixel.com, Shutterstock)
מנהל השקעות אחראי מפזר סיכונים|אילוסטרציה: Rawpixel.com, Shutterstock

יועצי השקעות, מסביר גלזר, יודעים לזהות מגמות, אבל מתקשים לזהות מראש אירועים גדולים. "החכמה היא לבוא מוכן לכל מצב, כשהתיק מאפשר להגדיל או להקטין ההשקעות. שוק ההון הוא המזהה הראשון של כל משבר כלכלי – בתקופת הקורונה מניות התעופה, התיירות ירדו מיד, זה היה מתבקש ולכן היה צריך לצאת מהן כבר בתחילת המשבר".

לבדוק ממה נובע המשבר

אודי אלוני, מנהל השקעות בכיר בעבר, פרשן כלכלי, מייסד ומנכ"ל משותף של אתר "פאנדר"  מדגיש שבזמני משבר יש לבדוק ממה הוא נובע.

"בתקופה של שפל יש ענפים שנפגעים פחות, וצריך לבחון ממה נובע המשבר כדי לראות אלו ענפים נבנים ממנו. במשבר בריאותי כמו הקורונה יש לפעמים מנצח בודד שקשה לזהות מראש מי הוא יהיה. בקורונה זו הייתה חברת 'פייזר', כי הפתרון שלה היה עם הכי פחות תופעות לוואי. לכן עדיף לפזר את ההשקעות, להתמקד במוצרים בסיסיים, שהצריכה שלהם נמשכת גם בזמני משבר – מזון, בנקאות, אנרגיה, נדל"ן. גם אם מניות אלו חוות משברים, הם יהיו קצרים יותר, כי הכלכלה לבסוף רצה קדימה.

שיחת ועידה בזום (צילום: By Kate Kultsevych, shutterstock)
זום צמחה במהלך המשבר, אבל אז איבדה תנופה|צילום: By Kate Kultsevych, shutterstock

על פי אלוני, בזמן שפל כדאי להיות במניות טכנולוגיה, כי העולם יוצא ממשברים באמצעות טכנולוגיות שמאוששות אותו. "כך היה במשבר הקורונה כשהאילוץ לעבוד מהבית קידם את מניות הטכנולוגיה ובראשן 'זום'. אבל להיות עם האצבע על הדופק. הבחירה האוטומטית במניות טכנולוגיה אינה נכונה להשקעות לטווח קצר או בינוני. הן אכן מתאוששות יותר מהר במשברים רוחביים, אבל אז הן נסחרות במכפיל מאוד גבוה.

"כדאי להתמקד במוצרים בסיסיים, שהצריכה שלהם נמשכת גם בזמני משבר – מזון, בנקאות, אנרגיה, נדל"ן"

"היום, למשל, טכנולוגיית ה'זום' פחות שימושית,  ולכן הן יותר מסוכנות. להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק, ואת זה יודע לעשות מנהל השקעות מקצועי. צריך להיות תמיד מאוד מפוזר בתיק המניות ולא להתמקד באפיק ספציפי. נכון שתמיד יבוא תיקון, אבל לא יודעים מתי. בטוח שלא למכור הכול, גם כי אין הרבה אלטרנטיבות".

כדאי תמיד לאסוף מניות טכנולוגיה

"לשים לב לגורמי ומאפייני המשבר. אם מדובר במגפה בריאותית, כמו שהיה בקורונה, מי שנהנה ממנו היו חברות הטכנולוגיה, חברות תרופות, חברות מזון. לבחון בהתאם לנסיבות. חברות מזון למשל, תמיד נהנות ממשברים כלכליים, כי הציבור מתרכז במוצרי הבסיס", אומר ז'בזינסקי.

לדבריו, מניות טכנולוגיה - ב-20 השנה האחרונות הייתה מהפכה טכנולוגית, וגם אם הן יורדות, הן תמיד חוזרות לעלות. תמיד כדאי לאסוף מניות של חברות טכנולוגיות, אבל לשים לב למשל אם זו חברה סינית, היא נשלטת בידי הממשל, ואז הסיכון גבוה.

"בתקופת הקורונה המניות הטכנולוגיות סטייל זום זינקו. המשבר בשוק ההון לא היה ארוך, כי כבר שעלו החיסונים על הפרק, ביוני-יולי 2020, הוא החל לעלות והיום הוא מאוד גבוה והמחירים בחלקם לא הגיוניים. אפשר לקרוא לזה בועה", אומר גלזר.

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש (צילום: רמי זרנגר,  יח
אלכס ז'בז'ינסקי|צילום: רמי זרנגר, יח"צ

מה לעשות כשהשוק בעליה?

הבועות נמשכות יותר ממה שהגיוני לחזות

"כששומעים שהשוק עולה ואנשים שאתה מכיר מרוויחים הון, מגדילים סיכון ולרוב זה לא מוצדק לאורך זמן", מסביר ז'בז'ינסקי. "כששוק עולה לאורך זמן ללא הצדקה ממשית – זוהי בועה. יש כלל לא כתוב – הבועות תמיד נמשכות זמן רב יותר ממה שהגיוני לחזות, והנזק יותר גדול ממה שאנשים משערים. לכן צריך לקבוע מדיניות סיכונים אישית עם מנהל השקעות מקצועי, בהתאם לגיל, מטרת הכספים והיכולת לשאת הפסדים".

מנהלי השקעות חפים מטעויות?
גלזר: "בוודאי שלא. הם לא פעם נכנעים ללחצי הלקוחות הפרטיים שלהם, אותם הם לא מצליחים לשכנע. מנהל תיקים שמקבל כסף רב מקופות גמל, לא היה רוצה לסכן את המשרה שלו".

אלוני: "בתקופת פריחה יש הרבה יותר הנפקות ומזהים לא פעם זינוקים במניות החברה לאחר ההנפקה. אבל זה יכול להיות מאוד טריקי, כי משקיעים רבים נכנסים להנפקה ומוכרים לאחר הזינוק המיידי, ואז המניה יורדת. בכל מקרה תלוי בחברה. צריך לעקוב אחר המוסדיים – הם אלה שקונים מניות של חברות שמונפקות ויודעים מה ומתי לקנות. בפאנדר יש טבלה מסודרות בכל יום על מה רכשו המוסדיים באותו יום.

"בתקופה הנוכחית וגם בעתיד יש דגש על אנרגיה ירוקה – התחממות כדור הארץ היא הנושא המרכזי בכלכלות מרכזיות כמו בארה"ב. חברות ESG שמתנהלות תחת מדיניות ירוקה שהממשל מתווה, יקבלו ערך גבוה יותר כי הממשלות יזמינו מהן יותר מוצרים.

אלון גלזר, סמנכ
אלון גלזר|צילום: יח"צ

"כשיוצאים ממשבר כמו משבר הקורונה, אז חברות תיירות ותעופה, הסיכוי שלהן לשפר את רווחיהן גדול מאוד. גם מניות הבנקים וחברות נדל"ן למגורים - כשיש התאוששות כלכלית, המניות עולות".

"כשיוצאים ממשבר כמו משבר הקורונה, אז חברות תיירות ותעופה, הסיכוי שלהן לשפר את רווחיהן גדול מאוד. גם מניות הבנקים וחברות נדל"ן למגורים - כשיש התאוששות כלכלית, המניות עולות"

איזה תיק השקעות יתמודד טוב יותר עם התנודות בבורסה?
גלזר מחלק את שוק המניות למניות חלום ומניות ערך. "מניות חלום מתומחרות בחלק מהמקרים הרבה מעל שוויין, ולנו כמשקי בית קשה לזהות מי מהמניות יקרות מדי", מסביר. "הן לרוב מתומחרות כבר באופן מלא, מניות ערך הן של חברות עם פעילות של שגרה כמו חברות תעשייה, בנקים וכד'. אלה החברות שתמיד רצוי שיהיו בתיק ההשקעות שלכם – גם אם ייפגעו קשה במשבר הן תמיד יתאוששו. תשתיות ונדל"ן, למשל, יותר נפגעים בזמן משבר כלכלי," הוא מסביר. "אין פתרון קסם, אם לא היית בסיכון גבוה, תפסיד פחות. יש מי שיודעים למצוא מניות שהן מציאות. אבל אין חוקיות בעניין ולמשקי הבית קשה לדעת.  לכן חשוב להשקיע במניות ערך, גם את הן עשויות להיות תנודתיות בזמן משבר קיים שווי מאחורי החברות. 

"לעיתים משתלם גם לקנות את המדדים שמציעות הבורסות, כי הם מגוונים והפגיעה היא פחות קשה מאשר במניות בודדות".

אודי אלוני, מייסד אתר
אודי אלוני|צילום: ולדימיר אסקין, יח"צ

"צריך לקבוע מדיניות סיכונים עם מנהל השקעות מקצועי", אומר ז'בזינסקי. "40% מניות, והשאר השקעות סולידיות. כך שאם השוק יורד ב-20%, הנזק לתיק הוא 8%. במשבר לא לזוז יותר מדי – אפשר להוריד את המניות ל-35% אבל לא לחסל את התיק. לקבוע מדיניות סיכונים אישית בהתאם לגיל, מטרת הכסף, היכולת לשאת הפסדים. להשתדל פחות לגעת בתיק ההשקעות, לא לקרוא עיתונים ולא להיכנס לאתרים כלכליים. אם אתה מנהל את ההשקעות שלך בעצמך, איני אומר שלא צריך לבדוק ולחקור, אבל להיות מונע לא מפחד ולא מתאוות בצע".

אלוני: "לפזר, לפזר, לפזר (סיכונים). צריך לזכור, ששוק ניירות הערך נמצא בעליה קבועה לאורך השנים. אנחנו נמצאים בשני עשורים של פריחה – ככל שהאנושות מתקדמת בפיתוח הכלכלי והטכנולוגי שלה, גם המניות והאג"ח שמייצגות תחומים אלה נמצאות בעליה קבועה לאורך זמן. לכן, אחוז המניות בתיקי ההשקעות כיום יותר גבוה מבעבר. הכי חשוב – לא לגעת בחסכונות ארוכי טווח כמו פנסיה, גמל והשתלמות. להיפך – גם בזמן משבר לא להפסיק להפריש אליהם כספים, כי לא רק שתנאי הפרישה תלויים ברצף ההפרשות, גופים אלה יודעים לנהל את כספיהם גם בזמני משבר".