חברת ההשקעות הפרטית ג'ופרי פאלאס הולדינגס רוכשת כ-26% ממניות פלייטיקה (Playtika) לפי 21 דולר למניה מקבוצת השקעות סינית, כך לפי הודעת החברה לרשות ניירות ערך האמריקאית. סכום הרכישה עומד על 2.2 מיליארד דולר, וקודם להודעה הרשמית יצא על העסקה דיווח ב-Axios. המחיר משקף שווי של 8.5 מיליארד דולר לענקית הגיימינג הישראלית-אמריקאית. שווי המניה ברכישה מהווה פרמיה של 46% על שווי מניות החברה בסגירת המסחר אמש, שעמד על 14.4 דולר למניה. מניות החברה ימשיכו להיסחר בנאסד"ק לאחר הרכישה. ג'ופרי קפיטל מובלת בידי ג'יימס לו, בכיר לשעבר בבאידו שמשמש גם כיו"ר אפליקציית ההיכרויות גריינדר לקהילה הלהט"בית.

חברת פלייטיקה הוקמה ב-2010 על ידי רוברט רוברט אנטוקול ואורי שחק, שעזב את החברה לפני כעשור, ושנה לאחר מכן נמכרה לרשת בתי הקזינו האמריקאית סיזרס (Caesars) לפי שווי של כ-160 מיליון דולר. ביולי 2016 נמכרה בשנית, הפעם לקונסורציום של חברות סיניות תמורת 4.4 מיליארד דולר. בינואר 2021 הונפקה החברה בנסד"ק לפי שווי של של 11 מיליארד דולר אך מאז ירד שוויה בכמעט 60% ל-5.52 מילארד דולר היום.

עם זאת, פלייטיקה היא חברה רווחית: החברה הכניסה כמעט 2.6 מיליארד דולר אשתקד, עם EBITDA (רווחים לפני ריבית, מס, פחת והפחתות) של כמעט 1 מיליארד דולר בשנה ורווח נקי שהסתכם בלמעלה מ-300 מיליון דולר. מדובר בחברה יציבה שנקלעה למצב מסובך על רקע המתיחות בין סין למערב, שהעביר אותה למצב של מכירה. לחברה הסינית ששלטה בפלייטיקה לא נותרה ברירה אלא לחפש רוכש, והיא ניסתה להפוך אותה לאטרקטיבית יותר באמצעות דיאטה הכרחית וסגירת מחלקות פחות ריווחיות. "בפלייטיקה מחזיקים סינים, והם רוצים לצאת ממנה מאחר שהממשל הסיני מושך אותם בחזרה לגבולות סין. זה תהליך שדומה מאוד למה שמתרחש בין המערב לרוסיה", אמר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט טכנולוגיה בכיר באופנהיימר.

המתיחות בין סין למערב דחפה את הבעלים הסיניים של פלייטיקה לחפש רוכש, והם הכניסו את החברה לדיאטה והחלו לסגור מחלקות פחות רווחיות

כחלק מהדיאטה הודיעה לאחרונה פלייטיקה על סגירת שני אולפני פיתוח בחו"ל שהעסיקו 250 עובדים, שמהווים 6% מ-4,000 העובדים של החברה. נראה שבפלייטיקה העריכו שההשקעה באולפונים אלו לא משתלמת בעת הזו והעדיפו להישאר עם מחלקות יותר רווחיות שלהם - Jellybutton וסטודיו שנרכש בגרמניה ב-2018 - שגם קשורים בטבור לעסקי הליבה של החברה.

מהלך נוסף שעשתה החברה היה העברת המוקד של אחד המשחקים המצליחים שלה מפינלנד לישראל. פלייטיקה לקחה את הסטודיו הוותיק של בישראל, צמצמה את כוח האדם וניסתה מודל רזה יותר. כיצד? החברה פנתה לאוטומציה על בסיס פיתוחים שעשתה ב-AI ולמידת מכונה בשנים האחרונות, בציפיה שטכנולוגיות אלה יחליפו את העבודות והקאפסיטי של חלק מהעובדים ובכך יחסכו עלויות.

"הרבה חברות עוברות לאוטומציה באמצעות בינה מלאכותית ומאשין לרנינג, ואני מעריך שהחברות הישראליות יכולות לצמצם את כוח האדם שלהן ב-10% מבלי לפגוע בתחזיות הצמיחה, כי כמות כוח האדם היא מטורפת. השחקנים התחרו על אותו כוח האדם והקפיצו את השכר וזה ממש לא עוזר לאף אחד, כי ככל שמעלים שכר ככה התשואה על ההשקעה יורדת", אומר וסצ'ונוק. "מצד שני, כולם אומרים כבר שהם לא מגייסים באותה העוצמה כמו בתחילת השנה. בסוף אנשים מבינים שהמשקיעים מענישים את החברות על העלאת ההוצאות כי מניחים שהצמיחה תאט", הוסיף.

נכון ליום המסחר האחרון, שווי פלייטיקה עמד על 6 מיליארד דולר, שהם 14.4 דולר למניה. לאחר פרסום הידיעה על מכירת החברה זינקו מניותיה ב-32% בתום המסחר לכדי 19 דולר למניה

 לפי וסצ'ונוק, השוק לא היה במצב כזה ב-40 השנים האחרונות. "היום מבינים שרמות המחירים השתנו. למרות זאת, החברות שאני מדבר איתן לא רואות קיצוצים מצד הלקוחות שלהם. זה אמור להגיע אבל אף אחד לא רואה את זה כרגע. כולם מתכוננים, כי אם הבורסה יורדת ב-30% אז קורה משהו".

"זה נוח לחברות להוריד שומנים, אבל ככה גם יכול להתחיל מיתון, כשהחברות מפטרות אנשים ואז אנשים נזרקים לשוק העבודה וזה עושה הרס גדול יותר". עם זאת, להערכתו כמות המפוטרים כרגע לא מעידה על הליכה למיתון. "אמנם התחלנו לראות עלייה קלה בחדלויות פירעון ורואים קצת עלייה בפיטורים, מגמה שבטוח תימשך אבל כרגע זה ממש בשוליים".