ההאטה בשווקים לא פסחה גם על תחום המיזוגים והרכישות בישראל. פירמת רואי החשבון PwC מפרסמת היום את הדוח השנתי שמצביע על ירידה של 40% במספר העסקאות לצד עלייה של 5% בהיקף הכספי, כשמנטרלים את המיזוג של יוניטי ואיירון סורס שהתבצע לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר, שהתכווץ עם הזמן.

לפי הנתונים, מינואר עד אמצע נובמבר, העסקאות בשוק הישראלי הסתכמו ב-18 מיליארד דולר, כש-38 חברות ישראליות רכשו חברות ישראליות אחרות ב-3.5 מיליארד דולר, כשהבולטת שבהן היא הרכישה של סיידר סקיוריטי על ידי פאלו אלטו ב-300 מיליון דולר. עם זאת, חלק לא מבוטל מהעסקאות השנה הן המשך ישיר לעסקאות שהחלו בשנה שעברה, כשאחרי הרבעון הראשון של השנה הורגשה ירידה משמעותית בפעילות.

מספר העסקאות הכולל הסתכם בשנת 2022 ב-142 לעומת 238 עסקאות אשתקד. "לאורך השנה הנוכחית ניתן לראות שכמות העסקאות הלכה ופחתה, דבר שעלול לבשר על האטה משמעותית בכמות העסקאות גם בשנה הבאה", קבעו ב-Pwc. "היקף העסקאות הגבוה נובע בעיקר משלוש עסקאות מעל מיליארד דולר, ביניהן עסקת יוניטי ואיירון סורס, אשר מהוות כ-37% מסך שווי העסקאות לשנת 2022".

מספר העסקאות הכולל הסתכם בשנת 2022 ב-142 לעומת 238 עסקאות אשתקד. "לאורך השנה הנוכחית ניתן לראות שכמות העסקאות הלכה ופחתה, דבר שעלול לבשר על האטה משמעותית בכמות העסקאות גם בשנה הבאה", ציינו ב-Pwc

הסכום הכולל של העסקאות שנחשפו לציבור בשנת 2022 עומד כאמור על כ-18 מיליארד דולר לעומת 17.1 מיליארד דולר ב-2021. שווי העסקה הממוצע עלה בשנת 2022 ל-202 מיליון דולר, מהגבוהים בעשור האחרון, ומשקף עלייה של 61% לעומת שווי העסקה הממוצע בשנת 2021 שעמד על 126 מיליון דולר. בהחרגת עסקת יוניטי ואיירון סורס, השווי הממוצע עומד על 154 מיליון דולר.

היקף העסקאות בהייטק מוביל את השוק עם כ-9.3 מיליארד דולר, הסכום השני בגובהו לאחר השיא אשתקד - 10.6 מיליארד דולר, ירידה של כ-12%. סך העסקאות של מגזר האנרגיה הסתכם ב-1.6 מיליארד דולר, לעומת 917 מיליון דולר בשנת 2021 – זינוק של 76%. הזינוק הוא לאור 3 עסקאות שביצעה איתקה (החברה הבת של דלק) וביניהן רכישת חברת האנרגיה סיקאר בשווי מוערך של 1.1 מיליארד דולר.

במקביל, העסקאות במגזר מוצרי הצריכה והשירותים הסתכמו בכ-1.7 מיליארד דולר בעקבות רכישת קיסטון את אגד והשלמת רכישת רשת המרכולים פרשמרקט על ידי פז. כמו כן, מיזוג זרוע הפעילות של בנק לאומי בארה"ב עם הבנק האמריקאי Valley National Bank הוביל לזינוק בשווי העסקאות במגזר הפיננסים.

הישראלים נשארים על מפת הרכישות 

לטענת PwC, הרוכשים הישראלים ממשיכים להפגין חוזקה עם שיעור רכישות של כ-38% מתוך תנועות ההון בשנה האחרונה ו-55% ממספר העסקאות הכולל. "נתון זה משקף את חוזקת ובשלות השחקנים הישראלים המכוונים לצמיחה. חברות ישראליות ממשיכות לראות את עצמן כרוכשות ולא כנרכשות".

19% מסכום העסקאות הכולל יועדו לעסקאות כחול-לבן בהיקף של כ-3.5 מיליארד דולר, לעומת 2.8 מיליארד דולר אשתקד. רו"ח ליאת אנזל אביאל: "מהירות התגובה של השוק המקומי ב-2022 אינה קיצונית כפי שהיה אפשר לצפות ושנת 2022 ממשיכה להפגין חוזקה, הנתמכת מסגירת עסקאות שהחלו בשנת 2021. שוק ה-M&A ימשיך להציג רמות פעילות גבוהות בטווח הבינוני/ארוך בהינתן ההון הרב שנותר בשוק בשילוב ירידת השוויים הצפויה. שינויים קיצוניים בסביבה המאקרו-כלכלית בשנת 2022 הובילו לחוסר ודאות גבוה בשוק.

סביבת הריבית הנמוכה שאיפיינה את העשור האחרון השתנתה במפתיע עם עליות ריבית חדות בבנקים המרכזיים בכל העולם. עליית מחיר הכסף בשילוב גורמים כמו המשבר העולמי המתמשך בשרשראות האספקה, עליות מחירים ומשברים גיאופוליטיים כגון מלחמת רוסיה-אוקראינה, הובילו לחוסר יציבות שמיתן את הקצב המהיר של שנת 2021 ואת מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות".