כשאנחנו מכניסים אוכל למקפיא אנחנו מרגישים שיש בינינו חוזה לא מדובר, שלפיו הוא ישמור לנו את המנה כאילו הזמן עצר מלכת, ואנחנו בתמורה לא נעשה שום דבר. בהתאם לזה, בכל פעם שאנחנו מוציאים מהמקפיא חומר גלם או מאכל מכוסה בשכבת כפור, או גרוע יותר - שבחלקו שינה צבע לצבע של מוות - אנחנו מרגישים נבגדים. זה נכון בעיקר עם גלידה ששמרנו לשעת צרה, אבל במקרה של בשר או עוף זה גם קצת מלחיץ.

מה גורם לכוויות במקפיא לקרות?

לפני מדענית המזון נטלי אליברנדי, יש לכוויות הקור האלה שתי סיבות: הקפאה לפרק זמן ממושך מדי ואחסון באריזה לא אטומה, שלא שומרת על האוכל ממגע עם האוויר. את התהליך היא מסבירה כקפיאה של נוזלים שמשתחררים מהמזון אל פני השטח. התופעה הזו תקרה בכל מקרה של הקפאה ממושכת מדי, אבל ביתר שאת במקרה של מזון שלא נארז כהלכה. כשהאוויר נכנס לאריזה הלחות מתחילה לחלחל החוצה, מה שמסתכם במראה לא אסתטי של דבר המזון, כולל גבישי קרח ושינוי צבע. עוף עשוי לקבל גוון ורוד בהיר יותר, ובבקר תבחינו כנראה שהצבע האדום הבהיר הופך לכהה יותר או לחלופין לחום משונה וחסר חיים.

שעועית קפואה (צילום: Merrimon Crawford, shutterstock)
מבפנים יבשה, מבחוץ מלאה בקרח. שעועית קפואה|צילום: Merrimon Crawford, shutterstock

האם אוכל עם צריבה מהמקפיא בטוח לאכילה?

התשובה לזה היא למרבה השמחה כן. המרקם והטעם של האוכל עלולים להשתנות, שזה לפעמים קצת לא כיף, אבל מבחינה בטיחותית אין מניעה לצרוך את אותם מאכלים. עם זאת, ההמלצה היא כן להסיר את החלק הצרוב, שכן אובדן הלחות יכול פשוט לבאס את המנה.

כצפוי, בשרים סובלים הכי הרבה מהתופעה של צריבות קור, ולפי אתר WebMD כשזה קורה סביר שיהיה להם טעם לוואי ומרקם יבש או גרגירי, שזה חבל מאוד אבל לא מסוכן בשום צורה.

איך מונעים כוויות קור במקפיא?

דבר ראשון, הקפידו להקפיא אוכל רק באריזות אטומות. אוכל ארוז בוואקום, למשל, לא יסבול ממגע עם האוויר ולכן יישאר מוגן פרק זמן ארוך מאוד. עצה שנייה היא לוודא שהמזון יבש לחלוטין לפני שמכניסים אותו למקפיא, ובאופן כללי - לא להפריז בזמני ההקפאה. ירקות ופירות יכולים להישמר עד 12 חודשים במקפיא, אומרת אליברנדי, אבל במקרה של בשרים ודגים כדאי לא לעבור את השישה חודשים. 

שורה תחתונה: מפתה ככל שיהיה - אם אין לכם מה לעשות עם 4 קילו שניצלים בחודשים הקרובים, מוטב שתשאירו את המבצע האטרקטיבי לכאלה שיש להם צהרון בבית, אחרת סיכוי גדול שהעוף שלכם יסיים בפח, וחבל.